KRHKO PRIMIRJE

Bitka za Debalceve: 7.000 ukrajinskih vojnika u okruženju

17.02.2015 u 11:49

Bionic
Reading

Proruski separatisti 'moralno' ne mogu prekinuti borbe u gradu Debalceveu na istoku Ukrajini jer je to 'unutarnji teritorij' i mora uzvratiti na vatru ukrajinskih vojnika, rekao je u utorak Denis Pušilin, predstavnik pobunjenika

'Nemamo pravo (prekinuti borbe u Debalceveu). To je i pitanje morala. To je unutarnji teritorij', rekao je Pušilin za Reuters u pobunjeničkom uporištu Donecku.

'Moramo uzvratiti vatru, raditi na uništenju neprijateljskih položaja... Spremni smo u bilo koje vrijeme (početi uklanjati teško naoružanje) imamo sve za međusobno povlačenje. Ništa nećemo učiniti jednostrano - čime bismo naše vojnike učinili metama', rekao je.

Sukobi su utihnuli u mnogim dijelovima istočne Ukrajine nakon što je primirje stupilo na snagu u subotu u ponoć prema sporazumu postignutim prošloga tjedna u maratonskim pregovorima u koje su bili uključeni čelnici Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

No unatoč tom prekidu vatre, važno željezničko sjecište Debalceve i dalje je poprište teških borbi između pobunjenika i nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika koji su u potpunu okruženju. Po nekim izvorima, u tom gradu možda je i 7000 ukrajinskih vojnika.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju u nedjelju je priopćila da njihovim promatračima u istočnoj Ukrajini nije dopušten ulazak u Debalceve, a separatisti su rekli da se prošlotjedni prekid vatre ne odnosi na taj strateški važan grad.