APEL ZA PETAK 13.

Bit će sramotno ako u Sabor pripuste zločince i kradljivce

12.02.2015 u 23:36

Bionic
Reading

Komentirajući izmjene izbornog zakona, nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar istaknuo je da je glavno pitanje što se njima želi postići. 'Sada smo u cajtnotu i bira se najmanje loše rješenje. Vrhovi političkih stranaka su neskloni promjenama jer su one udar na njihovu moć', rekao je Kregar, gostujući u emisiji Otvoreno HTV-a

Uz amandman SDP-a kojim bi se zabranilo kandidiranje svima koji su pravomoćno osuđeni na kaznu veću od pola godine i poruku Zorana Milanovića da u Sabor ne bi smjeli samo pravomoćno osuđeni za najteža kaznena djela, u 'Otvorenom' se razgovaralo i o govoru mržnje.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - REFORMISTI, odgovorio je na pitanje osjeća li se kao meta te što misli o govoru mržnje u Saboru.

'Građani su rekli da žele preferencijalno glasovanje, no sve se pretvorilo u lakrdiju SDP-a. Još uvijek je na djelu pokušaj da me se eliminira iz politike. O govoru mržnje u Saboru uopće ne želim govoriti', rekao je Čačić.

'Želi se Sabor napraviti pozornicom, a ne ozbiljnim mjestom. U Saboru se niti danas nije raspravljalo o izbornom zakonu, već o emocionalno nabijenim temama koje privlače glasače', dodao je profesor Kregar

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić zapitao se kako je moguće da se u 2015. treba razgovarati o govoru mržnje.

'Trebali bismo raspravljati o stvarnim problemima građana, a ne o govoru mržnje. Stranke koje ga potiču treba osuditi', istaknuo je Zelić.

Potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković primijetio je, vezano uz govor mržnje, da niti nastup Milorada Pupovca nije bio primjeren: 'Nemamo pravomoćnu presudu Glavašu i paradiranje sa selotejpima stoga nije primjereno.'

Za referencijalno glasovanje je ponovio kako ono ne predstavlja problem za HDZ.

'Ako su potrebne promjene, treba nam radna skupina koja će podnijeti razuman prijedlog zakona. Cjelovita reforma je dobro došla, ali ona zahtijeva barem dvije godine priprema. Ovo što će sutra biti izglasovano samo je pitanje koliko nešto drži vodu', rekao je Bošnjaković.

'Naravno da je bitno uvesti promjene, ali krupnije od ovih koje se nude. Što se tiče amandmana kojim bi se zabranilo kandidiranje svima koji su pravomoćno osuđeni na kaznu veću od pola godine, važna je jedna notorna stvar: je li postojala svijest o kaznenom djelu ili je u pitanju nehat', rekao je Čačić.

Dragan Zelić izrazio je nadu da će petak 13. biti dobar dan za demokraciju u Hrvatskoj.

'Zastupnice i zastupnici moraju biti svjesni svoje odgovornosti kada budu glasovali o tome hoće li biti privrženi nekakvim civilizacijskim tekovinama ili ćemo imati opet sramotu naše Republike. Bit će stvarno sramotno ukoliko se dopusti kandidiranje onih koji su ubijali, silovali, palili, onih koji su krali tijekom privatizacije ili su bili korumpirani političari', rekao je Zelić, dodajući da će građani imati barem malo povjerenja u politiku ukoliko se iz nje uklone takvi političari.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje