RAJKO OSTOJIĆ

'Bit će otpuštanja, ali pacijenti neće morati putovati'

19.12.2013 u 17:48

Bionic
Reading

'Zbog procesa spajanja bolnica bit će otpuštanja i poticajnog umirovljenja, a pacijenti neće morati do bolnice putovati 50-ak kilometara nego će liječnici iz većih bolnica nekoliko puta tjedno dolaziti u manje', otkriva ministar zdravlja Rajko Ostojić

Jučerašnjom odlukom Vlade da se dvije specijalizirane bolnice pripoje varaždinskoj, novogradiška bolnica slavonskobrodskoj, a pakračka požeškoj, počeo je dugo najavljivani proces spajanja bolnica. Koliko će ljudi zbog ovih i budućih spajanja ostati bez posla, ministar zdravlja Rajko Ostojić ne želi spekulirati, ali je potvrdio da će biti otpuštanja, poticajnog umirovljenja i premještaja, ne samo u Pakracu, za čijeg je gradonačelnika ovo spajanje ravno katastrofi.

'Godišnje se u Pakracu rodi oko 400 djece, dakle, njihova ginekologija, pedijatrija, osnovne djelatnosti ostaju u Pakracu, ali da, postoji veći broj nezdravstvenog osoblja i da, bit će poticajnog umirovljenja i naravno migracije, poglavito nezdravstvenih djelatnika', otkrio je Ostojić.

Ideja spajanja bolnica bolja je iskoristivost kadra i opreme, a u konačnici povećanje učinkovitosti i ušteda: 'Doći će do preklapanja djelatnosti i naravno do migracije ljudi. Dakle, one djelatnosti koje su dvostruke, a nedovoljnog kapaciteta u jednoj od bolnica će se ili reducirati ili čak ukinuti i prijeći u drugu bolnicu.'

Na kraju procesa svaka bi županija trebala imati uglavnom jednu veću bolnicu, no koja će se pripojiti kojoj, ministar ne želi otkriti, kao niti koje su sljedeće na redu, prije nego što francuski konzultanti završe master plan reorganizacije sustava. Od Pakraca do Požege pedesetak je kilometara, a otprilike ista udaljenost dijeli Novu Gradišku od Slavonskog Broda, no spajanje bolnica, uvjerava ministar, ne znači da će pacijenti po zdravstvene usluge morati putovati. Vjerojatno neće u svim gradovima postojati bolnički odjeli u kojima pacijenti mogu biti hospitalizirani 24 sata dnevno, ali osnovne usluge ostaju.

'Dakle, neće oni morati putovati 50 kilometara dalje u drugu bolnicu. Dapače, iz te, nazovimo je veće bolnice, veće i po građevini i po broju zaposlenih, će liječnici dolaziti jednom ili dva puta ili tri puta tjedno u taj manji grad, dati svoje znanje i na taj način ćemo štedjeti i poboljšati kvalitetu tih pacijenata, jer neće morati oni šetati. To je jednostavnije, učinkovitije i financijski bolje.'

Proces spajanja bolnica, očekuje Ostojić, trebao bi godišnje donijeti uštede od 400 milijuna kuna, a prve uštede ostvarili su sanacijski upravitelji i sanacijska vijeća koje je Vlada ljetos postavila u devet kliničkih i 25 uglavnom županijskih bolnica.

'Dakle, ušteda je od pet do u nekim ustanovama čak 17 posto u odnosu na prvih šest mjeseci. Primjerice, neke, doduše manje, zdravstvene ustanove, tipa, vjerovali ili ne morali smo ići sanirati Dom zdravlja Gospić, će završiti ovu godinu pozitivno. Slično će biti i bolnica u Novom Marofu i neke druge specijalne bolnice. Detektirali smo uska grla, negdje je managment bio sjajan, kao u bolnicama koje sam vam govorio, negdje malo lošiji, pa će biti i tu promjena. Oni koji naprosto nisu uspjeli, naravno da ćemo im se zahvaliti', otkrio je Ostojić.