BIVŠI ČLAN UPRAVE HAC-A

Bio je ogorčen na suradnju s Fimi Medijom, ali joj se nije protivio

19.09.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Bivši član uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Lovrinčević posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da je bio ogorčen zbog dojma da je HAC "na silu" surađivao s marketinškom agencijom po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u kojoj je na optuženičkoj klupi uz bivšeg premijera Ivu Sanadera i njegova bivša stranka HDZ

Iako "ogorčen", Lovrinčević se na sastancima uprave nije protivio suradnji s Fimi medijom jer su odluke na temelju kojih su im dodijeljivani poslovi bile "pravno ispravne".

Za razliku od svjedočenja u USKOK-u Lovrinčević danas nije želio potvrditi raniji iskaz da je angažiranje Fimi medije bilo u interesu HDZ-a te da se ničemu nije želio usprotiviti zbog straha od gubitka posla.

U istrazi je, naime, tvrdio da se bojao usprotiviti "da ne dođe do Mladena Barišića i Sanadera", ali i "zbog atmosfere da je to u interesu HDZ-a".

"Rekao sam što sam rekao, a piše to što piše", kazao je Lovrinčević na upozorenje sutkinje Ivane Čalić da mu se predočava iskaz, čiji je sadržaj, nakon ispitivanja, ovjerio potpisom.

Lovrinčević se na sudu slabo sjećao i sastanka u vladi iz travnja 2007. na kojemu je, po tvrdnjama tužiteljstva, Sanader uputio čelnike javnih tvrtki da surađuju s tadašnjim stranačkim rizničarom Barišićem koji je ugovarao poslove s Fimi medijom.

"Došao sam na poziv iz vlade, ne sjećam se tko je bio u potpisu, ali ni zašto sam ja bio tu, možda je predsjednik uprave bio odsutan", kazao je.

Dodao je da je sastanak bio kratak te da je počeo sa Sanaderovom tvrdnjom da "zbog lokalnih izbora treba paziti na rokove, ispunjavati zadatke i ostaviti dobar dojam s obzirom na izbore".

Osim "gospođe iz Lutrije i gospodina iz Plinacroa" nije se mogao sjetiti tko je od čelnika javnih poduzeća bio na sastanku koji su uz Sanadera vodili Barišić i premijerov suradnik Ratko Maček.

Kazao je da Sanader na sastanku nije spomenuo Fimi mediju, ali da je na kraju šefovima javnih tvrtki poručio da se "jave Mladenu", ako imaju "kakve potrebe".

Na pitanje sutkinje kakve veze imaju javne tvrtke s "dojmom za izbore" rekao je da su javne tvrtke dio državnog aparata te da su osnovane da bi zadovoljavale javni interes.

"Vlasnik je država, a vlada povlači poteze da bi ostvarila svoj program, a taj program je baza za naše programe. Predsjednik vlade nadređen je svima u tim poduzećima", ustvrdio je Lovrinčević.

Suđenje optuženima za izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki nastavlja se 24. rujna kada bi trebao svjedočiti bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec.

Optužbe da su preko Fimi medije izvlačili državni novac odbacuju Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Uz Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.