KINGDOM TOWER

Bin Ladeni grade najviši neboder na svijetu

Bionic
Reading

Neboder Kingdom Tower u saudijskom Jeddahu premašit će visinu od jednog kilometra te oboriti sadašnji rekord koji drži 828 metara visoki Burj Khalifa u Dubaiju

Precizna visina budućeg tornja još uvijek se drži u tajnosti, iako je saudijski milijarder Prince Alwaleed bin Talal planove o gradnji meganebodera objavio još prije 18 mjeseci. Među investitorima je i Binladen Group, građevinska tvrtka u posjedu obitelji Osame bin Ladena.

Osobitost budućeg nebodera bit će i promatračnica na 125. i 126. katu, koja će biti izdvojena od bazne konstrukcije zgrade. Bit će to najviša promatračnica na svijetu, uz to sa djelomično staklenim podom. Posjetitelji će do promatračnice stizati liftovima za 98 sekundi.

Promatračnica Kingdom Towera s pogledom na Crveno more


Ovog mjeseca započela su prva bušenja za temelje nebodera, kojeg će podržavati golemi betonski piloni. Završetak temelja planira se u roku od 10 mjeseci. Gradnja Kingdom Towera, koji će biti dvostruko viši od njujorškog Empire Statea, trajat će oko pet godina.

Jeddah, drugi po veličini saudijski grad i najveća luka na Crvenom moru, ima oko četiri milijuna stanovnika.

Naftom bogata Saudijska Arabija prionula je na vrtoglavo skupe projekte s ciljem poboljšanja infrastrukture i zadovoljavanja velikih stambenih potreba. U prethodnih pet godina u građevinske projekte uloženo je 400 milijardi dolara.