anketa tportala

Bilo je gusto: Između kanadera i borbenih aviona odabrali ste...

01.08.2017 u 20:39

Bionic
Reading

Treba li Hrvatska nabaviti eskadrilu borbenih zrakoplova koji će zamijeniti istrošene MiG-ove 21, ili treba jačati protupožarnu eskadrilu novim kanaderima?

O potrebi nabave vojnih aviona, a i načinu kako to učiniti, koplja se lome već 15-ak godina, no zbog nedavnog požara u Splitu i u blizini drugih dalmatinskih mjesta, u javnosti se počelo govoriti o tome kako je kupovina vojnih, umjesto protupožarnih aviona, bačen novac, budući da je opasnost od požara puno bliža i realnija u odnosu na nekakvu opasnost koja bi zahtijevala aktivaciju borbenog zrakoplovstva.

Pitali smo vas, naše čitatelje, koje bi avione Hrvatska trebala nabaviti, a i sami rezultati ankete pokazali su da je javnost podijeljena gotovo popola, uz blagu prednost onih koji smatraju da je potrebnije kupiti protupožarne avione.

Tako se u tportalovoj anketi, na kojoj je glasalo više od tisuću čitatelja, u korist nabave kanadera izjasnilo 52,1 posto čitatelja, dok je za borbene avione njih 47,9 posto.

Podsjetimo, Hrvatska ima 12 borbenih lovaca MiG-21, a cijena nabave nove eskadrile kreće se od nekoliko stotina milijuna do oko milijardu eura, ovisno o tome bi li se uzimali novi ili polovni avioni, te koliko bi ih se u konačnici uzelo, kao i bi li se uzimali na leasing ili kupili.

S druge strane, Hrvatska ima šest protupožarnih kanadera, plus još šest manjih air tractora, što se smatra dovoljnim za njene potrebe. Cijena jednog novog kanadera iznosi oko 25 milijuna eura.

  • +22
Kanaderi u akciji Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL