svi sve znaju

Bilandžić: Rušenje brane je ratni zločin, ali obje strane imaju korist od toga

07.06.2023 u 08:50

Bionic
Reading

'U mreži Prvog' na Hrvatskom radiju gostovali su Mirko Bilandžić, predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar, koji su analizirali trenutnu situaciju na bojištu u Ukrajini nakon što je uništena velika brana Kahovka u regiji Herson, a uoči dugo najavljivane ukrajinske ofenzive za koju neki tvrde da je već počela

Predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Mirko Bilandžić smatra da je rušenje brane prije svega teroristički čin ili ratni zločin.

'To je vrlo ozbiljna humanitarna situacija s obilnim posljedicama. To je nezapamćen čin. Tko iza toga stoji, to još uvijek ne znamo. To je područje pod kontrolom ruske vojske i ovo bitno onemogućuje ofanzivne sposobnosti na tom dijelu bojišta', rekao je Mirko Bilandžić za HRT.

Također, istaknuo je da obje strane imaju korist od rušenja brane.

'Ovaj događaj je taktičkog karaktera i obje strane imaju korist od ovakvog poteza', nastavio je, istaknuvši da mu nisu uvjerljiva opravdanja da obavještajni sustavi nešto ne znaju.

Nemam dileme ni ovdje o tome tko je to napravio. Razlozi zbog kojih je to napravljeno su protiv obje strane evidentni, pri čemu obje strane od ovog poteza na taktičkoj razini imaju koristi, dodao je.

'Ukrajina postaje presudan faktor u ovom ratu i neće odustati od oslobađanja teritorija. To je proces koji se neće zaustaviti', zaključio je.

Božo Kovačević, vanjskopolitički komentator, dodao je kako su tek sada vidljivi stvarni razmjeri rata.

'Za sada ne treba vjerovati nikome. To je sada pravi rat, full scale war. Mi smo već jučer dobili interpretaciju o tome da su to napravili Rusi. Neki su se pozivali na neimenovane izvore iz američkih tajnih službi, rekao je.

'Iznenađuje to da, ni nekoliko mjeseci nakon miniranja Sjevernog toka 1 i 2, te jednako efikasne službe ne daju pouzdane informacije, ali ono što znamo je da SAD blokira donošenje odluke Vijeća sigurnosti o pokretanju međunarodne istrage', podsjetio je.

Satelitske snimke Maxmara - brana Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Je li protuofenziva počela?

Oba gosta nisu dala definitivan odgovor, ustvrdili su da Ukrajina za to još uvijek nema kapacitete, ali da se već sada jasno vide obrisi onoga što bi moglo prerasti u protunapad.

'Koliko ja razumijem, SAD-u je glavni cilj da Rusija doživi poraz', rekao je Kovačević, dodavši da im cijena koju će pritom platiti Ukrajinci nije pretjerano važna.

'Možemo pretpostaviti da će taj rat trajati dok Rusija ne prizna poraz', dodao je.

Gosti su se osvrnuli i na posljedice koje ovaj rat može ostaviti na političkom planu u Rusiji, prvenstveno zbog sve jačeg djelovanja ruskih formacija, koje su pod ukrajinskim pokroviteljstvom, u Belgorodskoj oblasti.

'To je povezano s ozbiljnim političkim promjenama u Rusiji. Teško je pretpostaviti što se na političkom planu može dogoditi u Rusiji. Vlast je sebi postavila nerealne vanjskopolitičke ciljeve. Logično je očekivati da će protivnici režima biti spremni na različite oblike djelovanja', rekao je Kovačević.

Bilandžić je dodao kako je ovaj rat u globalnom smislu već završen.

'Ovaj rat je u strateškom smislu zacementirao nove temelje svjetskog poretka. Nema dileme da je Rusija izgubila ovaj rat, ali u vojno-tehnološkom smislu daleko je od završenog. Kovačević je komentirao i mogućnost eskalacije, tj. prelazak linije s koje nema povratka.

'Dakle ruska vojska može izvesti nuklearne napade. Predsjednik Vijeća nacionalne sigurnosti je već to nekoliko puta rekao', rekao je Kovačević.

'Pokušavaju izbjeći poraz. Bilo koji racionalno zamisliv scenariju, uz pretpostavku da Zapad ne odustane od podrške, predviđa poraz ruske vojske', zaključio je.