vandalizam

Bijesna gomila zapalila crkve u Pakistanu zbog navodnog svetogrđa

16.08.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Bijesna gomila u Pakistanu vandalizirala je crkve u kršćanskoj četvrti zbog navodnog svetogrđa, kazali su u srijedu dužnosnici

Stotine ljudi krenule su obračun u kršćanskoj četvrti mjesta Jaranwala u gradu Faisalabadu u pokrajini Punjab, kazali su sigurnosni izvori. Nasilje je potaknuto optužbama da su najmanje dvojica kršćana oskrnavila Kuran. Videosnimke podijeljene na društvenim mrežama pokazuju stotine muškaraca okupljene ispred crkve koji izvikuju slogane protiv kršćanske zajednice.

Pakistanski biskup Azad Marshall pozvao je policiju u pomoć. "Dok pišem ovu poruku, zgradu crkve pale", napisao je na platformi X, nekadašdnjem Twitteru. Agencija AFP prenosi da je iskra nasilja zapaljena kada je skupna fanatika optužila kršćansku obitelj da je oskrnavila Kuran", navodi jedan pripadnik sigurnosti.

"Mrežama su se dijelile fotografije zapaljenog Kurana što je zapalilo gomilu", rekao je za AFP Rana Imran Jamil, glasnogovornik služba sigurnosti u gradu. Prema njegovim riječima zapaljene su četiri crkve, a nema dojava o ozlijeđenima.

Svetogrđe je osjetljivo pitanje u Pakistanu i osobe optužene da su počinile neki takav čin mete su ekstremističkih muslimanskih skupina. U nekim slučajevima osumnjičene ubijaju, spaljuju žive i muče do smrti. U jednom takvom slučaju iz 2020. pakistansko-američki građanin ubijen je unutar sudnice tijekom suđenja. U 2021. državljanin Šri Lanke bio je mučen do smrti jer je navodno uvrijedio islamsku vjeru.