KOMPJUTORI PREUZIMAJU POSAO

'Bijeli ovratnici' postaju novi siromašni sloj

16.11.2013 u 11:17

Bionic
Reading

Zaposlenicima kao što su pravni službenici i lokalni administratori smanjit će se plaće jer će razvoj novih tehnologija njihove vještine učiniti manje vrijednima, baš kao i u slučaju fizičkih radnika, piše The Telegraph

'Bijeli ovratnici' postat će novi siromasi jer će njihova radna mjesta zamijeniti računala', upozorio je savjetnik za društvenu mobilnost u Velikoj Britaniji Alan Milburn.

'Tehnologija će zamijeniti mnoga radna mjesta srednje klase koja se oslanjaju na repetitivne i rutinske zadatke – ili će ih barem učiniti manje vrijednima na tržištu rada', dodao je Milburn. Drugim riječima, smanjenje zarade koju već sada osjećaju radnici na dnu, moglo bi se proširiti i na one u sredini.

'Pretpostavka da će rast gospodarstva 'podići sve brodove' i dovesti do većih plaća više nije istinita', rekao je Milburn.

Kao rezultat toga, djeca koja potječu iz obitelji srednje klase mogla bi biti isključena s fakulteta poput medicine, prava i novinarstva, jer djeca 'društvene elite' pohađaju privatne škole pod režimom koji 'ima sve odlike društvenog inženjeringa'.