BLIZU DOGOVORA

BiH za sada bez sankcija EU

01.10.2013 u 21:16

Bionic
Reading

Dogovorena načela za provedbu sudske odluke Sejdić-Finci predstavljaju smjernice na kojima će se u sljedećih deset dana nastojati dogovoriti konkretna rješenja i politički čelnici Bosne i Hercegovine su se obvezali da će 10. listopada ponovno doći u Bruxelles s dogovorenim modalitetima te provedbe, izjavio je u utorak povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Fuele je rekao da nema potrebe za uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini jer rezultat sastanka bosanskohercegovačkih čelnika u Bruxellesu pruža osnovu za brzo rješavanje ključne prepreke koja stoji pred BiH, a to je provedba odluke Sejdić-Finci. Komisija je uoči sastanka prijetila mogućnošću uskraćivanja sredstava iz pretpristupnih fondova ako čelnici ne postignu dogovor.

"Čelnici su preuzeli obvezu da do 10. listopada iznađu jasna rješenja i sada ne želim spekulirati što će se dogoditi ako se ne nađu rješenja. Rekao sam da će Komisija 16. listopada objaviti izvješće o napretku Bosne i Hercegovine i iskreno se nadam da će posao, na temelju danas potpisanih načela, biti obavljen i omogućiti da izvješće bude pozitivno, a što će otvoriti vrata BiH za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU", rekao je Fuele.

Čelnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini dogovorili su u utorak u Bruxellesu načela za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava prema kojima bi trebalo biti onemogućeno da pripadnici jednog konstitutivnog naroda u BiH biraju člana predsjedništva koji predstavlja drugi konstitutivni narod ili ostale.

Sudionici sastanka u Bruxellesu složili su se da će do 10. listopada "dogovoriti izborne modalitete koji će zadovoljiti legitimne interese konstitutivnih naroda i 'ostalih', uz istovremeno zadovoljavanje međunarodnih standarda. Način izbora dva člana predsjedništva iz Federaacije BiH amandmanima na ustav i izborni zakon trebao bi, osim provedbe odluke Europskog suda za ljudska prava, spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili 'ostalima'", kaže se u zaključcima sastanka kojim je predsjedao povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

U zaključcima se kaže da su svi sudionici složili oko potrebe hitne provedbe sudske odluke kako bi se svaki građanin Bosne i Hercegovine mogao kandidarati za člana predsjedništva BiH i Dom naroda parlamenta BiH.

Provedba odluke Sejdić-Finci, koja je donesena još 2009. godine, uvjet je koji Europska unija postavlja BiH da bi mogla napredovati u europskim integracijama. Najavljuje se da međunarodna zajednica bez rješavanja toga pitanja neće priznati rezultate parlamentarnih izbora koji bi se u BiH trebali održati sljedeće godine, a Europska unija ističe da bez toga BiH ne može podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU-u.

Provedba te presude podrazumijeva ukidanje odredbe da predsjedništvo BiH čine po jedan pripadnik bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, jer ona krši prava ostalih građana, koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda da budu izabrani u to tijelo. Također se mora riješiti i pitanje Doma naroda, parlamentarnog doma u kojem nisu zastupljeni građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.