O PRIMIRJU U GAZI

Humanitarni brod američke vojske na putu prema Gazi. Biden govorio o prekidu vatre

10.03.2024 u 07:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u razgovoru za MSNBC u nedjelju da je 'uvijek moguće' primirje u Gazi prije mjeseca ramazana te da ne odustaje od prekida vatre

Biden je u razgovoru za MSNBC rekao da bi izraelska prijetnja invazije na Rafu u južnoj Gazi bila njegova 'crvena linija' za premijera Benjamina Netanyahua, ali je potom rekao da nema crvene linije i da 'nikada neće napustiti Izrael'.

U pomalo kontradiktornoj razgovoru, Biden je rekao da 'ne mogu imati još 30.000 mrtvih Palestinaca kao posljedicu napada na militante Hamasa'.

Biden i njegovi suradnici oštro su pozvali Netanyahua da ne pokreće veliku ofenzivu na Rafu dok Izrael ne izradi plan za masovnu evakuaciju civila iz posljednjeg područja Gaze na koju još nije izvršio invaziju kopnenim snagama. Više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze sklonilo se u području Rafe.

'Postoje drugi načini da se nosimo s traumom koju je prouzročio Hamas', rekao je Biden, misleći na divljanje islamističke skupine 7. listopada 2023. u južnom Izraelu u kojem je ubijeno 1200 ljudi. Ramazan ove godine počinje oko 10. ožujka.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Brod američke vojske (USAV) General Frank S. Besson (LSV-1) napustio je združenu bazu Langley-Eustis na putu za istočni Mediteran kako bi pomorskim putem dostavio humanitarnu pomoć Gazi, objavilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a u priopćenju rano u nedjelju.

Besson, brod za logističku podršku, isplovio je 'manje od 36 sati nakon što je predsjednik Biden najavio da će SAD pružiti humanitarnu pomoć Gazi morem', dodaje se u priopćenju. 'Nosi prvu opremu za uspostavljanje privremenog pristaništa za dostavu vitalnih humanitarnih potrepština', nadodaje se u priopćenju.