USKORO OBRAĆANJE

Biden odlučio zabraniti uvoz ruskih energenata jednostrano, bez europskih saveznika

08.03.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Američki Associted Press javlja u utorak da je predsjednik Joe Biden konačno odlučio zabraniti uvoz ruske nafte, prirodnog plina i ugljena u SAD. Uoči jučerašnje video konferencije, na kojoj je Biden nastojao osigurati potporu čelnika Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva za zabranu uvoza energenata iz Rusije, dva izvora britanskog Reutersa potvrdila su da je Bidenova administracija spremna zabraniti taj uvoz i bez saveznika u Europi

Zabranjujući uvoz energenata iz Rusije, Biden će dodatno naštetiti ruskom gospodarstvu zbog invazije na Ukrajinu, piše AP, pozivajući se na osobu upoznatu s cijelim procesom. Odluka je donesena u konzultacijama s europskim saveznicima, koji su ovisniji o ruskim energentima nego što je to SAD, rekao je drugi novinarski izvor.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da Europa ne može preko noći prestati koristiti naftu i plin. Na zajedničkoj novinskoj konferenciji s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i nizozemskim premijerom Markom Rutteom u Londonu poručio je da u različitim zemljama postoje različite ovisnosti i to treba imati na umu.

"Ne možete jednostavno prestati koristiti naftu i plin preko noći, čak ni iz Rusije", rekao je. "U Ujedinjenom Kraljevstvu to možemo učiniti brzo", dodao je, istaknuvši da se treba "pobrinuti da svi idemo u istom smjeru".

"Učinit ćemo to zajedno - tako da svi imamo potrebne zamjene i opskrbu".

Rutte se složio da u mnogim dijelovima Europe "i dalje vlada" ovisnost o ruskim energentima i zauzeo se da se bilo kakvu zabranu uvodi "pažljivo".

Černihiv, Ukrajina Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biden se odlučio na zabranu uvoza nafte nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao na zapadne dužnosnike da oštrije kazne Rusiju.

SAD će to učiniti jednostrano, bez svojih europskih saveznika, zbog neslaganja među europskim nacijama oko toga treba li zabraniti rusku energiju, piše CNN. Očekuje se da će Biden objaviti vijest u 16.45 sati.