tresla se brda...

Biden otkrio kako tri oborena objekta nisu povezana s kineskim špijunima, evo o čemu je riječ

17.02.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da tri bespilotne letjelice koje je tijekom vikenda oborila američka vojska 'najvjerojatnije bile povezane s privatnim tvrtkama, rekreacijskim ili istraživačkim institucijama', te da nisu bile povezane s ogromnim kineskim balonom za nadzor koji je oboren 4. veljače

'Još ne znamo što su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne sugerira da su bili povezani s kineskim programom špijunskih balona ili da se radilo o objektima za nadzor iz bilo koje druge zemlje', rekao je Joe Biden.

Predsjednikove izjave su uslijedile nakon sve većeg pritiska i demokrata i republikanaca u Kongresu, koji smatraju da američki narod zaslužuje čuti od predsjednika točno ono što je administracija znala o špijunskom balonu i zašto je Biden kasnije naredio da američki lovac obori još tri lebdeća objekta.

Predsjednik je objasnio da su nakon kineskog balona američki vojni obrambeni radari podigli razinu osjetljivosti 'kako bi uhvatili više sporo letećih objekata iznad zemlje i diljem svijeta', piše CNBC.

'Čineći to, pratili su tri neidentificirana objekta, na Aljasci, u Kanadi i iznad jezera Huron na srednjem zapadu', rekao je Biden.

Dao je naredbu za obaranje ova tri objekta zbog opasnosti za civilni komercijalni zračni promet i zato što nisu mogli isključiti rizik nadzora nad osjetljivim objektima.

U četvrtak je Bijela kuća priopćila da je pronašla tehnologiju nadzora u oborenom kineskom balonu. 'Ono što naučimo iz toga ojačat će naše sposobnosti', dodao je.

Nije jasno jesu li ostaci iz tri manja objekta izvađeni niti koliko će dugo trajati ti napori.

Nakon uništenja špijunskog balona, Sjedinjene Američke Države najavile su nove sankcije prošlog tjedna za šest kineskih vojnih i zračnih tehnoloških tvrtki zbog njihove navodne umiješanosti u kineski globalni program zračnog nadzora.

  • +4
U tijeku je potraga za ostacima navodnog kineskog špijunskog balona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Peking je u četvrtak objavio svoju namjeru da uvede sankcije protiv glavnih američkih izvođača radova u obrani u očitoj odmazdi za američke sankcije.

Međutim, Biden je pokušao ublažiti napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koje su blizu povijesnom vrhuncu.

'Ne tražimo novi Hladni rat...natjecat ćemo se i hoćemo li odgovorno upravljati tim natjecanjem kako ne bi preraslo u sukob.'

Epizoda sa špijunskim balonom, rekao je, 'naglašava važnost održavanja otvorenih linija komunikacije između naših diplomata i vojnih profesionalaca' u Pekingu i Washingtonu.

Biden je također rekao da očekuje da će razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i 'doći do dna' onoga što se dogodilo.