za smrt navaljnog

Biden najavio uvođenje više od 500 novih sankcija protiv Rusije

23.02.2024 u 15:37

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u petak je najavio uvođenje više od 500 novih sankcija protiv Rusije kao odgovor na smrt ruskoga oporbenog političara Alekseja Navaljnog i dan prije druge godišnjice početka rata u Ukrajini

"Danas najavljujem uvođenje više od 500 novih sankcija protiv Rusije zbog njezina osvajačkog pohoda na Ukrajinu i zbog smrti Alekseja Navaljnog, koji je bio hrabar aktivist, borac protiv korupcije i Putinov najžešći oporbeni protivnik", rekao je Biden.

"Ove će sankcije biti usmjerene na pojedince povezane s Navaljnijevim zatočenjem, bit će usmjerene na ruski financijski sektor, industrijsku obrambenu bazu, nabavne mreže i na sve one koji izbjegavaju sankcije na više kontinenata. One će zajamčiti da Putin plati još višu cijenu za agresiju na strane zemlje i represiju koju provodi kod kuće."

I Kijev se sprema na obilježavanje druge godišnjice od početka ruske invazije 24. veljače 2022., za koju je naredbu izdao Putin.

Uz zapadnu vojnu i financijsku pomoć Ukrajina nastoji ponovno vratiti područja na istoku i jugu koja su sada pod ruskom kontrolom.

Sjedinjene Države i ostale zapadne zemlje već su uvele brojne sankcije Rusiji, a u srijedu su se predstavnici 27 zemalja članica EU-a dogovorili o dodatnim sankcijama protiv Kremlja.

Očekuje se da konkretne mjere novih američkih sankcija budu objavljene kasnije tijekom dana.

Američka televizija CNN izvijestila je da bi se one mogle odnositi izravno i na predsjednika Putina.

Biden se u četvrtak u Kaliforniji sastao sa suprugom i kćeri Alekseja Navaljnog. Žestoki kritičar Kremlja umro je prošli tjedan u ruskome zarobljeničkom logoru u Sibiru. Imao je 47 godina. Zapad želi da se provede potpuna istraga o njegovoj smrti. Među onima koji za smrt Navaljnoga okrivljuju Putina je i Joe Biden.