komentirao međuizbore

Biden likuje: Divovski crveni val se nije dogodio, opet ću se kandidirati za predsjednika

09.11.2022 u 23:01

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Joe Biden obratio se javnosti u srijedu poslijepodne po lokalnom vremenu nazivavši međuizbore održane u utorak "dobrim danom za demokraciju" i "dobrim danom za Ameriku".

"Američki narod je rekao svoje, to pokazuje da je demokracija ono što jesmo", rekao je američki predsjednik, javio je CNN. Dodao je da su izbori protekli "bez ikakvih ili ikakvih velikih smetnji".

Priznajući da rezultati nisu konačni, Biden je nastavio raspravljati o rezultatima koji su poznati u ovoj fazi.

Biden je rekao da je svako mjesto koje izgubi njegova stranka bolno. No, istaknuo je da je njegova stranka "izgubila manje mjesta u Zastupničkom domu nego na međuizborima nego za mandata i jednog predsjednika iz redova demokrata u zadnjih 40 godina".

Američki predsjednik je kazao da shvaća da su glasači su također poslali poruku da su još uvijek frustrirani. 'Razumijem da je ovo bilo nekoliko teških godina u ovoj zemlji za toliko ljudi", rekao je Biden.

Nastavio je nabrajati načine na koje njegova administracija rješava prepreke poput pandemije Covid-19 i posrnulog gospodarstva.

'I tek smo počeli. Sve ovo će postati jasno ljudima - u mjesecima koji dolaze na početku sljedeće godine - siječnju, veljači i ožujku', rekao je američki predsjednik.

Signalizirao kako će pokušati djelovati s drugom stranom ako republikanci osvoje Zastupnički dom, ali je jasno dao do znanja da postoje neka pitanja oko kojih neće pristati na kompromis. Bitka za kontrolu nad Zastupničkim domom još uvijek nije riješena.

'Mislim da je američki narod jasno dao do znanja da očekuju da i republikanci budu spremni raditi sa mnom', rekao je Biden.

Naznačio kako se nada da će se nastaviti suradnja oko isporuke pomoći Ukrajini. "Na području vanjske politike, nadam se da ćemo nastaviti dvostranački pristup suočavanju s agresijom Rusije u Ukrajini."

Biden je također iznio ono što ne želi da se dogodi. "Neću podržati nijedan republikanski prijedlog koji bi pogoršao inflaciju" i "Neću odustati od povijesnih obveza koje smo upravo preuzeli da bismo se nosili s klimatskom krizom."

Osvajanje većine u Zastupničkom domu dalo bi republikancima moć da određuju dnevni red u domu. Republikanci u Zastupničkom domu također bi imali ovlasti sudskih poziva i kontrolu nad moćnim odborima – i jasno su dali do znanja da će istrage Bidenove administracije učiniti glavnim prioritetom.

Na zakonodavnom frontu, postojala bi neka politička pitanja koja se moraju usvojiti - poput financiranja vlade - koja bi testirala sposobnost republikanaca i demokrata da rade zajedno ako republikanci kontroliraju Zastupnički dom.

Upitan vjeruje li da je "MAGA groznica" razbijena, Biden je rekao: "Ne mislim da ćemo razbiti groznicu za super mega MAGA republikance. Ali mislim da su oni manjina u republikanskoj stranci. Mislim da velika većina stranke, s kojima se jako se ne slažem oko brojnih pitanja, su pristojni ljudi."

Biden je kazao i da njegova 'namjera' ostaje kandidirati se za reizbor 2024. godine.

Upitan kako tumači sinoćnje rezultate u smislu traženja drugog mandata - i čine li rezultati to vjerojatnijim - američki predsjednik je rekao da rezultati nisu utjecali na razmišljanje njega i njegove obitelji.

"Naša je namjera ponovno se kandidirati. To nam je bila namjera. Bez obzira na ishod ovih izbora", rekao je Biden nakon što se našalio da je njegova supruga Jill, koja je sjedila u publici, popularnija nego njega u Demokratskoj stranci. Upitan kada bi mogao objaviti svoju kandidaturu za reizbor, predsjednik je rekao da je moguće da će to učiniti početkom sljedeće godine.