ZATVARANJE U ŠPICI SEZONE

Bi li mogla samo kazna bez tjeranja turista?

14.08.2013 u 10:45

  • +3

Porezna inspekcija zatvorila noćni klub Carpe Diem

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Bionic
Reading

Zatvaranje poznatih noćnih klubova Carpe Diem Beach na Hvaru i Haciende u Vodicama odjeknuo je u javnosti. Dok se iz uprave Carpe Diema pravdaju da višak od 120 tisuća kuna nije razlog pečaćenja poreznika, već 'splet nesretnih okolnosti' budući da su zbog pada električnog napona imali problema s izdavanjem fiskalnih računa, a slučajno su ostali i bez bloka ovjerenih računa, građani mahom podržavaju ministra Linića u nastojanju da zavede red. No osim za vlasnike, koji su se ipak ogriješili o porezne propise, ove situacije su vrlo neugodne i za goste ako se zateknu u turističkim objektima koje iznenadno moraju napustiti

'Sezona nije isprika za nepoštivanje zakona. Fiskalizacija je bila primjereno najavljena, kontrola koja se provodi je normalni dio implementacije zakona pa mislim da je mjera zatvaranja odgovarajuća na lokacijama gdje fiskalni prekršaj bode u oči. Tamo gdje su fiskalni prekršaji manji mjera zatvaranja je pretjerana, dovoljna je novčana kazna', smatra dr. sc. Saša Borić Poljanec s Instituta Ivo Pilar


'Apsolutno sam protiv zatvaranja turističkih objekata u špici sezone', kaže bivši ministar turizma Ivan Herak. Dodaje da nije baš upućen u sve zakonske detalje, no zatvaranje ne odobrava.
'Što se tiče zakona, sigurno je ispravno, no to je protiv zdravog razuma. Mislim da Ministarstvo financija time ne čini dobro ni sebi ni turizmu. Trebalo je naći druga rješenja, instrumente da se osigura naplata. Trebalo bi pustiti te objekte da rade, da ostvare prihode iz kojih bi se onda naplatila neplaćena porezna davanja, kazne ', kaže Herak.

Prisjeća se da je u sličnoj situaciji, u kojoj je sad ministar Linić, bio i sam 1993. dok je obnašao funkciju ministra turizma. 'Trebalo je pola objekata zatvoriti jer nisu odgovarali uvjetima kategorizacije, no mi smo odlazili do tih ljudi, razgovarali, pomicali rokove i nastojali im na sve načine pomoći', rekao je zaključivši kako se radi o tome da je 'najlakše sjekiricom sjeći na pola'.