NOGOM KROZ VRATA

Bespravno useljeni mogu legalizirati svoj status

29.11.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Trakavica o stanovima u valsništvu Grada Zagreba, napokon je gotova. Prijedlog skupštinske većine večeras je izglasan i odmah stupa na snagu. Oni koji su se do danas ilegalno uselili u gradske stanove, imat će priliku do 31. ožujka 2013. legalizirati svoj status, plaćati najamninu ili gradski stan otkupiti.

Riječ je o problemu koji se, kako se moglo čuti u Skupštini, dvadeset godina gurao pod tepih. U pet godina nije prodan niti jedan od više od tri tisuće gradskih stanova od kojih je gotovo 1.200 bespravno useljeno.

Problem je i što je od ukupnog broja stanova, tek kod njih 47 Grad upisan kao vlasnik u zemljišne knjige.

'Za one koji nemaju mogućnosti kupiti stan, mogu biti u najmu i to oni koji zadovoljavaju kriterije, plaćat će socijalnu najamninu, oni koji ne spadaju u tu kategoriju, plaćat će najam po tržišnoj vrijednosti', rekao je Zvane Brumnić SDP-a.

Neposrednom pogodbom stanove će moći kupiti samo oni koji ostvaruju svoja prava preko Zakona o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima i koji su više od deset godina u stanu te zaštićeni najmoprimci.

Morana Paliković Gruden iz HNS-a upozorila je kako popis stanara u gradskim stanovima ne odgovara stvarnom stanju te inzistirala da se popis revidira što prije. Uz to, smatra kako je nužno postaviti uvjet da legalizirati status mogu oni koji su ipak nekoliko godina u gradskom stanu, ne oni koji su provalili prije mjesec ili nekoliko dana.

SDP-ov Jurica Meić pak zagovara princip 'tko je jamio, jamio je', tj. da se s današnjim danom podvuče crta. Tko, nakon 29. Studenog 2012. nelegalno uđe u gradski stan, gubi mogućnost legalizacije svog statusa.

'Nema praznih gradskih stanova puno. Rok počinje danas. Rješavamo situaciju i gledamo u budućnost', poručio je.