17. GODINU ZAREDOM

Besplatna predavanje, radionice, okrugli stolovi: Bliži se Tjedan cjeloživotnog učenja

13.04.2023 u 07:31

Bionic
Reading

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 17. do 23. travnja organizira Tjedan cjeloživotnog učenja u sklopu koje će građani sedamnaestu godina zaredom imati priliku sudjelovati na besplatnim predavanjima, radionicama, okruglim stolovima i sličnim događanjima

Brojne obrazovne ustanove i ove će godine u sklopu te nacionalne obrazovne kampanje potencijalnim polaznicima predstaviti mogućnosti obrazovanja koje nude, posebice jer je sve veća mogućnost besplatnog obrazovanja putem vaučera za odrasle osobe za digitalne i zelene vještine.

Građani će o ponudi obrazovnih ustanova moći saznati u sklopu 15. Sajma cjeloživotnog učenja koji će se održati u okviru Svečanoga otvorenja u ponedjeljak 17. travnja u Studentskom centru Dubrovnik, sa svrhom približavanja ideje o cjeloživotnome učenju ciljnim skupinama ove kampanje.

Dio događanja održavat će se u virtualnom okruženju, odnosno online, a aktivnosti koje će se provoditi uz fizičku nazočnost održavat će se u malim skupinama, poštujući sve epidemiološke mjere, stoji u najavi Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U sklopu kampanje bit će dodijeljena nagrada Maslačak znanja za postignuća u učenju odraslih osoba. I ovogodišnji dobitnici nagrade Maslačak znanja - Željkica Šemper, Tajana Uzun i Danijel Balažić - osobe su koje su odlučile proširiti svoja znanja i vještine te unatoč svim okolnostima raditi na sebi i svome razvoju.

Također, dodijelit će se i Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih osobama koje su svojim stručnim i znanstvenim angažmanom pridonijele unaprjeđenju sustava obrazovanja odraslih u Hrvatskoj. Ovogodišnji dobitnik Priznanja za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je izv. prof. dr. sc. Višnja Rajić, dok su dobitnici Priznanja za stručni doprinos razvoju obrazovanja odraslih Ante Gale i Milivoj Jerkunica.

Organiziranjem nacionalne obrazovne kampanje već sedamnaestu godinu zaredom ističe se, uz ostalo, važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnog učenja te posljedičnog jačanja svijesti građana da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene u brojnim segmentima društva i svakodnevnoga života, uključujući i promjene na tržištu rada te da se, unatoč svim okolnostima, može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a svake se godine obilježava u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicati kulturu učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Provodi se u okviru ESF-ova projekta Promocija cjeloživotnog učenja faza II, čiji je opći cilj podizanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja te povećanje sudjelovanja, odnosno uključenosti odraslih u procese cjeloživotnog učenja, kako bi se jačala konkurentnost odraslih na tržištu rada i ojačali osobni kapaciteti pojedinca za aktivno djelovanje u društvu.

Lani su u sklopu kampanje, prema prijavama organizatora, diljem Hrvatske održana 536 događanja u kojima je sudjelovalo 276 različitih institucija u suradnji s partnerima (tijelima državne uprave, socijalnim partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, županijama, lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim institucijama, ustanovama za obrazovanje odraslih, školama i ostalim organizacijama).