NEPOSLUŠNI SILVIO

Berlusconi: Monti je marioneta koristoljubive Njemačke

11.12.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Europski političari koji kritiziraju kandidaturu Silvija Berlusconija za talijanskog premijera ne poštuju slobodu izbora Talijana, rekao je u Berlusconi, proglašavajući premijera Marija Montija marionetom Njemačke

'Reakcija nekih europskih političara i nekih stranih novinara uvredljive su jer ne poštuju slobodu izbora Talijana', rekao je bivši talijanski premijer, koji se nada da će se početkom 2013. i četvrti put vratiti u Palaču Chigi.

Neopravdane procjene povezane su i s ponovnim spekulacijama čija je svrha oslabiti naše tvrtke i omogućiti da postanu lagan plijen za strane kupce, rekao je Berlusconi, predstavljajući se kao branitelj talijanskog gospodarstva.

Istodobno je nastojao opovrgnuti razmišljanja mnogih koji smatraju kako je on euroskeptik zainteresiran isključivo za nacionalne interese.

Kazao je kako je uvjereni Europljanin koji se oduvijek borio za manje birokratiziranu i više politički ujedinjenu Europu, sa zajedničkom monetarnom politikom, jednom vanjskom politikom, jednom obrambenom politikom, jer samo takva Europa može opstati na međunarodnoj sceni.

Berlusconi je u utorak optužio tehnokratsku vladu Marija Montija za provođenje ekonomske politike po diktatu Njemačke, što je odvuklo Italiju u recesiju. Bivši talijanski premijer rekao je da je Njemačka iskoristila financijsku krizu kako bi na račun drugih država snizila vlastitu cijenu zaduživanja.

Dodao je da je Montijeva vlada poslušno usvojila štetne mjere štednje koje nameću druge europske zemlje.

'Montijeva vlada slijedila je politiku njemačkog predznaka, koju je Europa pokušala nametnuti drugim državama. To je dovelo do krize koja je daleko gora od one kada smo mi bili na vlasti', izjavio je Berlusconi za vlastitu TV postaju Canale 5.