TVRDI NJEGOVA DJEVOJKA

Berezovski je doista od Putina tražio oprost

01.04.2013 u 18:14

Bionic
Reading

Ruski oligarh Boris Berezovski koji je nedavno pronađen mrtav u Londonu gdje je živio u egzilu, doista je pisao Vladimiru Putinu zatraživši od njega oprost, tvrdi njegova djevojka u razgovoru koji je u ponedjeljak objavljen u Moskvi u kojemu je također zanijekala da je riječ o samoubojstvu.

Boris Berezovski, bivša siva eminencija Kremlja koji je nakon Putinova dolaska na vlast 2000. morao napustiti vladajuće krugove, pronađen mrtav u kupaonici 23. ožujka, s vidljivim tragovima vješanja. Kremlj je odmah izjavio da je Berezovski, njegov žestoki protivnik otkako je otišao u egzil, pisao Putinu tražeći od njega oprost i mogućnost povratka u domovinu. Kako navodi Katerina Sabirova (23) s kojom se šezdesetsedmogodišnji milijarder viđao zadnjih godina, Berezovskog je u kolovozu 2012. teško pogodio gubitak parnice na londonskom sudu protiv bivšeg poslovnog partnera Romana Abramoviča od kojega je potraživao milijardu eura.

'Govorio je 'nisam dobro, ne znam više što ću'', rekla je Sabirova u razgovoru za oporbeni tjednik Novoe Vremja. Sabirova kaže da je Berezovski tada rekao kako bi se htio vratiti u Rusiju. 'Rekao je kako je jedina mogućnost da se vrati u Rusiju da se ispriča Putinu. Govorio je o tome kao o zadnjoj prilici', rekla je mlada žena. 'Vidjela sam rukopis, pročitao mi ga je. Molio je oprost i mogućnost da se vrati', dodala je. Sabirova koja nije živjela s Berezovskim i nije bila u Londonu u vrijeme njegove smrti, isključuje mogućnost da se on objesio. 'Jako je teško u to povjerovati', rekla je.

Kao i neki njegovi bliski prijatelji, kazala je da je zadnjih mjeseci pokazivao znake depresije: patio je od nesanice, ujutro nije htio ustati iz postelje, nije izlazio iz kuće i ni s kim se nije htio viđati. No kaže kako se dogovorila s njim da će se 25. ožujka naći u Izraelu gdje su trebali ostati dva tjedna na odmoru. Dan prije njegove smrti, u petak 22. ožujka kasno navečer, razgovarala je s njim telefonski i zvučao je 'bolje nego inače', ispričala je.