PROGRESIVNI GRADONAČELNIK

Beograd otvara sigurne kuće za gayeve

18.05.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je završetak uređenja nekoliko prostora za smještaj pripadnika LGBT populacije kojih su se obitelji odrekle nakon što su saznale za njihovu seksualnu orijentaciju

'Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete pročitati da se netko odrekao rođenog djeteta zbog drukčije seksualne orijentacije. Nisam pročitao da se netko odrekao djeteta zato što je ubilo dvoje, troje ljudi', rekao je Đilas na predstavljanju godišnjeg izvještaja Gay straight alijanse (GSA) o položaju LGBT osoba u Srbiji, javlja Mondo.rs.

Prema izvještaju za 2011. predstavljenom u Skupštini Beograda, fizičko nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice poraslo je za 30 posto u odnosu na 2010.

Pravna služba GSA-e pokrenula je 12 sudskih postupaka, uključujući i dva slučaja opće diskriminacije LGBT osoba koji se vode protiv čelnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića i Nebojše Bakareca iz Demokratske stranke Srbije.

Prema GSA, pravosudni sustav Srbije u 2011. godini bio je učinkovitiji u procesuiranju slučajeva protiv čelnika i članova 'desničarskih, ekstremističkih organizacija' Obraz i SNP 1389. zbog diskriminacije LGBT populacije i sprečavanju održavanja Parade ponosa 2009. i 2010. godine.

Prošle godine u Srbiji je donesen Zakon o mladima, koji sadrži antidiskriminacijske odredbe, a izmijenjen je i Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je omogućena promjena spola o trošku države.

Đilas je inicirao objavu izvještaja za vrijeme izborne šutnje, kako bi dobio bolji plasman u medijima i kako se ne bi sve svodilo na politiku.

'Posebno treba izvršiti pritisak na one političare koji se deklarativno zalažu za prava LGBT populacije, a kada se isključe kamere, kada na telefonskoj vezi nije američki ambasador ili neki od ambasadora iz zemalja EU, njihov stav bude mnogo gori od (pogrdnih) stavova nekih političara koji ih javno iznose', dodao je Đilas.

Založio se da LGBT teme dobiju više prostora u medijima i najavio da će Beograd pokrenuti projekt širenja tolerancije po školama.

Đilas je sretan i ponosan što je Beograd pomogao osigurati nekoliko prostora za prihvat onih kojih su se obitelji odrekle zbog drukčije seksualne orijentacije.

Napomenuo je da Beograd pripada svim građanima bez obzira na razlike, te izrazio nadu da će se do idućeg izvještaja GSA učiniti još mnogo toga na unapređenju prava LGBT osoba i njihovom nastojanju da žive normalan život.