BEZ JAVNE REAKCIJE

Beograd ljutit na Zagreb zbog odličja Ganiću

11.02.2015 u 19:17

Bionic
Reading

Beograd ne namjerava javno reagirati na provokacije koje zadnjih mjesec dana stižu iz Zagreba, a posljednja u nizu je uručivanje odličja Ejupu Ganiću, kojeg Srbija tereti za ratni zločin u BiH, piše u srijedu beogradski tisak, pozivajući se na izvore u srbijanskoj vladi

U vladi procjenjuju da Hrvatska to čini kako bi izazvala burnu reakciju pa da Srbija u očima EU ponovo ispadne negativac, navodi beogradski Blic.

'Potpredsjednik vlade Rasim Ljajić kao razloge zbog kojih Beograd ne pogoršava situaciju navodi želju da se poveća trgovinska razmjena s Hrvatskom, da se privuku strane investicije, ali i da se uspješno riješe otvorena pitanja poput nestalih, graničnog spora, tajnih optužnica protiv Srba', piše ovaj list.

'Ako ostavljamo dojam da smo mjesto nedovršenog sukoba, strani kapital će bježati, a konkretne probleme nećemo riješiti', ocijenio je Ljajić.

Istodobno, Aleksandra Joksimović iz Centra za međunarodnu politiku kaže da na provokacije ne treba negativno reagirati već biti 'dostojanstven i suzdržan', piše beogradski list.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je uručio bivšem predsjedniku Federacije BiH Ejupu Ganiću odličje Reda kneza Branimira s ogrlicom kojim ga je, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske i njezinih odnosa s drugim državama, odlikovao još prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ali mu do sada nije bilo uručeno.

On je tom prilikom, upitan podržava li hrvatski zahtjev da Srbija povuče zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, rekao da podupire zahtjev Hrvatske i da Srbija, ako želi u EU, treba povući sporni zakon ustvrdivši da je on 'ne samo protiv Hrvata, već svih onih koji nisu prihvatili režim Slobodana Miloševića'.

'Srbija je i dalje glavni problem Balkana. Ta zemlja treba prihvatiti zajedničke europske vrijednosti', kazao je Ganić, protiv kojeg je Srbija podigla optužnicu jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Naveo je i da se ne osjeća sigurno kad putuje u Srbiju iako protiv njega, kako je rekao, nema ništa Haški sud niti sud u Londonu.