više od 7000 oboljelih

Belgijska tehnička vlada dobila mandat za borbu s pandemijom

27.03.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Belgijski parlament je u petak potvrdio zakon koji tehničkoj vladi daje ovlasti da u sljedeća tri mjeseca može uredbama donositi mjere za suzbijanje koronavirusa i za suočavanje sa socijalnim i ekonomskim posljedicama pandemije

Tek je koronakriza natjerala belgijske političare da se slože oko barem privremene vlade. Belgija ima tehničku vladu, koja obnaša tekuće poslove, još od 21. prosinca 2018.

Tada je odlučeno da se ne ide na izbore nego da se pričeka redoviti termin u svibnju 2019. kada su izbori održani istodobno s izborima za Europski parlament i lokalne razine vlasti. Skoro godinu dana nakon tih izbora još uvijek se ne nazire mogućnost dogovora političkih stranaka o novoj vladi.

U međuvremenu je otišao premijer Charles Michel koji je izabran za predsjednika Europskog vijeća, a zamijenila ga je Sophie Wilmes, koja dolazi iz njegove liberalne stranke MR.

Suočeni s pandemijom koronavirusa stranački čelnici su napokon pristali dati tehničkoj vladi posebne ovlasti da može vladati uredbama u sljedeća tri mjeseca, s mogućnošću da se nakon toga produlji još za tri mjeseca.

Zakon je u četvrtak navečer prihvaćen u donjem domu belgijskog parlamenta, a u petak je prošao i Senat, gornji parlamentarni dom.

Vlada sada može donositi hitne mjere poput odluka o kupovini medicinske opreme te niza mjera za financijsku potporu poduzećima i samozaposlenim osobama, koji trpe posljedice gotovo potpunog zaustavljanja gospodarskih aktivnosti uslijed krize s pandemijom.

Do sada je u Belgiji, zemlji od 11 milijuna stanovnika, zabilježeno preko sedam tisuća oboljelih od Covida -19, a oko 300 osoba je umrlo.

Od 18. ožujka zatvorene su sve škole i sveučilišta, rade samo prodavaonice s hranom, zabranjena su okupljanja, a svi koji mogu rade od kuće. U dućane s hranom ljudi se puštaju postupno, jedan kupac na 10 četvornih metara.