TANKER ULETJEO U OLUJU

BBC nije u pravu; Molat nije udario u ledenjak

23.01.2013 u 10:27

Bionic
Reading

Teretni brod Tankerske plovidbe Molat koji je imao poteškoće usred Sjevernog mora kod obale Wearsidea na sjeveru Engleske nije udario u ledenjak, kako je javio BBC, saznajemo od Joška Jurina iz odjela za odnose s javnošću u ovoj zadarskoj brodarskoj tvrtki

'Najvažnije je da je brod na sigurnom, a članovi posade dobro. Ne znamo otkuda BBC-ju informacija o ledenjaku. Tijekom plovidbe Molat je uletio u olujno nevrijeme. Zapovjednik je odredio najpovoljniji kurs da izbjegne jače udare valova. Unatoč izboru povoljnog kursa, došlo je do udara nekoliko snažnijih valova i pomicanja tereta, te se brod nagnuo na bok', kazao je Jurin.

Brzom reakcijom članova posade izbjegnuta je tragedija. Brod je propisno krmljen, balastom se ispravio, a iskusni kapetan Josip Mustać zatražio je prijam u najbližu sigurnu luku.

Molat je prevozio 36.152.991 kubika drvene građe iz švedskog Norrkopinga prema Aleksandriji u Egiptu. Na put su se uputili 18. siječnja, a teret je bio ukrcan u skladišta i na palubu. Brzom reakcijom članova posade izbjegnuta je tragedija.

Brod je trenutno usidren u Seaburnu, a tijekom današnjeg dana trebao bi dobiti privez u Sunderlandu kako bi se obavilo preslagivanje tereta i provjerila sigurnost broda. Očekuje se da će za nekoliko dana nastaviti svoj put prema Egiptu.