CARACAL

Baziran je na legendarnom SUV-u, a imat će borbenu premijeru u Ukrajini, evo detalja

25.11.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Premda su ih još ranije naručile njemačka i nizozemska vojska, prva Rheinmetallova zračno-desantna vozila, bazirana na šasiji legendarnog luksuznog SUV-a, bit će najprije isporučena ukrajinskim obrambenim snagama. Riječ je o Caracalu, jurišnom vozilu namijenjenom misijama u zraku i specijalnim operacijama, a može se pohvaliti velikom modularnošću, mnoštvom balističke zaštite i značajnom kombinacijom naoružanja. Evo što znamo o vozilu nazvanom po pustinjskom risu

Vijest o dolasku prvih operativnih Caracala u Ukrajinu objavio je na svojim internetskim stranicama njemački obrambeni gigant Rheinmetall. Proizvođač je otkrio da će prvih pet vozila biti isporučeno krajem ove ili početkom iduće godine. Caracale, njih ukupno 2054, još ranije je naručio njemački Bundeswehr, a i nizozemske oružane snage nabavljaju 1004 primjerka.

Okvirni sporazum dviju vojski s Rheinmetallom vrijedi nešto manje od dvije milijarde eura, a njemački udio financira se iz posebnih fondova Bundeswehra. Isporuka prvih probnih uzoraka planirana je za prvi kvartal iduće godine, a serijska isporuka trebala bi započeti početkom 2025. Caracali bi se trebali koristiti u varijantama za prijevoz trupa i materijala te kao medicinsko i zapovjedno vozilo, a djelovat će u sklopu njemačke Divizije brzih snaga te u 11. zračno-mobilnoj brigadi nizozemske vojske, a koja je ranijim sporazumom integrirana u njemački Bundeswehr radi obrambene suradnje.

  • +3
Caracal Izvor: Rheinmetall / Autor: Konstantin Moeller

Caracal je lako višenamjensko vozilo temeljeno na legendarnom civilnom Mercedes Benzovom SUV-u G-klase. Jedinstven modularni dizajn omogućuje mu da služi u zračnim operacijama u različitim ulogama, od jednostavnog prijevoza trupa, preko hitnih medicinskih operacija, do djelovanja unutar borbenih inženjerijskih skupina i različitih logističkih misija. Budući da je temeljen na najnovijoj militariziranoj i serijski dokazanoj šasiji Mercedesove G-klase, zapravo omogućuje široku lepezu mogućnosti, a one pokrivaju cijeli zračni operativni spektar.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Phoenix News Life

Proizvođač ističe da kompaktan dizajn omogućuje zračnu prenosivost Caracala kao unutarnjeg ili vanjskog spuštenog tereta kompatibilnog sa sposobnostima helikoptera tipa CH-47F Chinook i CH-53K King Stallion. U Rheinmetallu dodaju da njihov ‘pustinjski ris’ dolazi s najvećom mobilnošću, laganom nadogradnjom i opcionalno montiranim balističkim zaštitnim elementima koje ekskluzivno potpisuje njemački ACS.

Kako je primarno namijenjen zračnim i specijalnim operacijama, kompaktni 4x4 održava operatere agilnim i dominantnim zahvaljujući brzini, niskom profilu, skalabilnoj zaštiti i mnoštvu naoružanja. Rheinmetall u dogovoru s grupom Mercedes Benz podržava puni životni ciklus vozila tijekom 20 godina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rheinmetall – The integrated technology group

Opremljen Rheinmetallovim Rapid Obscuring Systemom (Rosy), Caracal može postaviti multispektralnu dimnu zavjesu za učinkovito prekidanje kontakta, izbjegavanje i prikrivanje tragova. Bez obzira na to je li postavljen iz statične pozicije ili u pokretu, Rosy pruža učinkovitu zaštitu u vizualnom i infracrvenom spektru, uključujući integrirano IR ometanje i efekte zavaravanja. Tako se učinkovito suprotstavlja konvencionalnom oružju te onome s optičkim uređajima i laserskim mjerenjem udaljenosti.

Modularni dizajn omogućuje instaliranje i kombiniranje različitih oružja, počevši od strojnica kalibra 12,7 milimetara pa sve do protutenkovskih raketnih sustava, a ugrađen je i komplet za zaštitu od mina. Kako ima dizajn s otvorenim krovom, Caracal može primiti do pet vojnika, a stražnji dio služi kao teretni prostor.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'.

Što se tiče performansi, Caracal može postići maksimalnu brzinu na cesti od 140 kilometara na sat, podnijeti nagib od 60 posto i imati bočni nagib od tri posto. Ima dubinu gaženja od 700 milimetara, sposobnost penjanja od 330 i kapacitet prelaska rova od 500 milimetara. Vozilo je također opremljeno sustavima ABS i ESP. Pokreće ga 3-litreni 6-cilindrični redni turbodizelski motor Mercedes Benz OM656, usklađen s normom Euro 3, koji proizvodi 249 konjskih snaga i daje 600 njutnmetara okretnog momenta te između 1400 i 2880 okretaja u minuti spojen na Mercedes Benzov mjenjač 9G-Tronic.