PARADOKSI OKO NAS

Bauk otkrio što će biti s raspuštenim članstvom SDP-a

10.05.2016 u 10:30

Bionic
Reading

Hrvatska ne može slaviti Dan Europe bez jasne osuda i govora o tome koja je bila prava, a koja je kriva u Drugom svjetskom ratu, naravno, uz osudu i onoga što se događalo kasnije, poručio je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk gostujući u Temi dana Novog dana televizije N1 i komentirajući zbivanja u stranci, prvenstveno, raspuštanje gradske organizacije u Splitu, ali i saborske te ostale aktualnosti

'Splitom upravlja gradonačelnik i Gradsko vijeće, ništa se nije promijenilo, a SDP-ovci u Splitu će podržavati one prijedloge koji su im dobri i suprotstavljati se onima gdje postoje razlike u mišljenju između vijećnika i gradonačelnika. Rušenje gradonačelnika je tehnički bilo nemoguće. To je moguće na proračunu, a kad se dogodi zadnju godinu ne dovodi do prijevremenih izbora i neizglasavanje proračuna bi značilo samo paralizu grada, odnosno donošenje proračuna tek nakon izbora, a to se neće usuditi ni opozicija, a kamoli mi koji smo ga podržavali. Neka gradska organizacija o tome odluči', kazao je Bauk gostujući u Temi dana Novog dana N1 i komentirajući zbivanja u stranci, prvenstveno, raspuštanje gradske organizacije u Splitu.

Što se tiče raspuštenih članova SDP-a, Bauk je objasnio da formalna odluka Glavnog odbora može sadržavati odredbe o tome kako će se nastaviti njihovo članstvo ubuduće. 'Većini članova bez funkcije koji žive za SDP, a ne od njega ništa se neće dogoditi. Raspuštanje organizacije omogućuje upravo da se jednom dijelu prekine članstvo, bez pokretanja postupka, jer za to nema vremena do izbora pa tako cijela priča o uništenju organizacije i izbacivanju 1.000 članova nije točna. Zato bih molio kolege iz stranke, koji još uvijek drže vodeće funkcije, da ne koriste retoriku jer nije točna. Gospodin Komadina je rekao da će se zalagati da na Glavnom odboru da svima ne prestane članstvo, u toj formi će vjerojatno to i biti napravljeno.'

Upitan kako će se SDP pripremati za lokalne izbore i postoji li kandidat za gradonačelnika, Bauk je kazao da će prva priprema biti sazivanje konvencije i unutarstranačkih izbora nakon odluke Glavnog odbora o raspuštanju. Nakon toga će novo vodstvo gradskog odbora donijeti odluke. 'Imali smo paradoksalnu situaciju da nitko nije mogao bezrezervno podržati gradonačelnika pred biračima u Splitu. Bile su dvije mogućnosti - stati iza njega ili dovoljno rano krenuti u reorganizaciju i pripreme za lokalne izbore', smatra Bauk.

Osvrnuo se i na jučerašnju poslanicu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kazavši da je 'upućena svima i nikome'. 'Poruke u kampanji, kako predsjednice, tako i stranaka Domoljubne koalicije, članova manjih stranaka koalicije i općenita osuda svih totalitarizma bez distinkcije između NDH i onog što smo imali nakon rata, stvaraju dojam među građanima da su osude prigodničarske i da nema prave osude režima. Vjerujem da će se to popraviti, jer ne vjerujem da se time može ostvariti ozbiljan politički rezultat. Na kraju krajeva i Domoljubna koalicija je dobila manje glasova, nego što se nadala s tom retorikom', podsjetio je Bauk.

Istaknuo je i da su podjele počele dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a kad se odrednica iz izvorišnih osnova HDZ-a, koju je isticao Franjo Tuđman, počela relativizirati, tj. da se HDZ temelji na zasadama Starčevića, Radića i ljevica u Drugom svjetskom ratu, a ovo zadnje nisu bili nitko drugi nego komunisti, kojima je pripadao i Tuđman. 'Zasade komunizma su u izvorišnim osnovama HDZ-a i dolaskom Karamarka nastupila je relativizacija izvornih dokumenata HDZ-a iz devedesetih, no neću im ja to tumačiti.' Naglasio je i da ne može Hrvatska slaviti Dan Europe bez jasne osuda i govora o tome koja je bila prava, a koja je kriva u Drugom svjetskom ratu, naravno, uz osudu i onoga što se događalo kasnije.

Podsjetio je Bauk i na riječi Ante Gotovine: 'Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti. On je govorio o Domovinskom ratu, a ja kažem da treba konačno završiti s Drugim svjetskim ratom', a upitan je li ovo uvod u preslagivanje u Saboru ili prilika za nove prijevremene izbore, Bauk je, između ostalog, kazao da 'to ne može predvidjeti ni Nostradamus, jer to nije viđeno nigdje u europskim parlamentarnim demokracijama'.

Što se pak tiče mogućnosti da SDP izađe s interpelacijom o Ini, Bauk je odvratio: 'Ne mogu vam reći, vidio sam to u medijima, nisam se detaljno informirao. O tom vam mogu u klubu zastupnika više reći.'

Upitan hoće li SDP sudjelovati u razgovorima da formira vladu s Mostom, kazao je kako 'misli da je pitanje obrnuto - hoće li Most pristati na razgovor s SDP-om'. O mogućnostima da Milan Bandić privuče SDP-ovce u preslagivanje vlasti, poput Bernardića ili nezadovoljnih u SDP-u, Bauk je kazao da 'o tome želim o tome ne želi razmišljati ni spekulirati ili kombinirati, za njega je to isključena opcija.

Bauk je komentirao i (ne)rješavanje pitanja crtanja svastike na Poljudu i propovijed u nedjelju koju je održao Luka Prcela, kazavši: 'Ranko Ostojić nije ministar već više od tri mjeseca, ima i bilo je vremena da se to riješi i nakon njegova mandata. Što se tiče propovijedi, već sam rekao - predsjednica mu je oprostila, nadam se da gospodin Cvitan neće. Ima li prekršaja, o tome će odlučiti pravosudna tijela. Bez jasnog pravosudnog sankcioniranja te će se stvari ponavljati. Ako postoji mogućnost da se sankcionira, treba je iskoristiti, a ako takvog rješenja nema, treba ga staviti u zakon.'