ORUĐA, ČEKIČI...

Baš kao ljudi: I ovi majmuni ušli su u kameno doba

10.06.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Na skupini tajlandskih otoka znanstvenici su prije više godina otkrili makakije koji koriste kameno oruđe za otvaranje školjaka i oraha. Budući da su najnovija istraživanja pokazala da su neki uzorci alata stari najmanje 50 godina, smatraju da se za majmune s pravom može reći da već desetljećima žive u kamenom dobu

Pretpostavlja se da je članove napredne zajednice na korištenje oruđa za razbijanje školjaka i oraha natjerala nužda. Naime, makakiji koji žive u kopnenom dijelu Tajlanda, gdje im na raspolaganju stoji izobilje plodova i lišća, ne poznaju vještine uporabe kamenja.

Zasad je starost najstarijih pronađenih uzoraka alata procijenjena na oko 50 godina. Međutim postoji mogućnost da vještina datira tisućljećima unazad, još iz vremena kada su se otoci odvojili od kopna tijekom posljednjeg ledenog doba. Ostavši bez svoje prirodne hrane, makakiji su se morali orijentirati na ono što im je bilo na meniju –uglavnom kokosove orahe i školjke.

'Činjenica da oruđe koriste samo životinje na otocima ukazuje da su ostali zarobljeni na njima kada su razine mora narasle na kraju posljednjeg ledenog doba', rekao je Michael Haslam sa Sveučilišta Oxford, čelnik Projekta za arheologiju primata.

'Posebno nas zanima usporedba između onoga što rade majmuni i onoga što su radili suvremeni ljudi nakon izlaska iz Južne Afrike', objasnio je za BBC Haslam.

Istraživanja ponašanja majmuna otkrila su oni traže školjke u nepredvidivim izmjenama plime i oseke kako su to najvjerojatnije radili ljudski preci. Postoji mogućnost da je morska hrana makakijima omogućila da razviju više razine inteligencije.

'Već desetljećima postoje diskusije o tome kakav su utjecaj na mozak mogle imati hranjive tvari iz morske hrane', rekao je Haslam.

Znanstvenici se nadaju da će na otocima pronaći i mnogo starije alatke iz kojih će moći dešifrirati ponašanje makakija u davnijoj prošlosti.