obljetnica oluje

Banožić: Milanović se dvije godine trudio preuzeti proslavu u Kninu

04.08.2023 u 20:46

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je uoči središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu da se predsjednik Republike Zoran Milanović posljednje dvije godine trudio da preuzme događaj i da on bude organizator

'Sada kako je napravio, tako i ima'', rekao je Banožić gostujući u petak u RTL-ovoj emisiji Danas.

Govoreći o Vladinom bojkotu Milanovićevog prijema ratnih zapovjednika u Kninu, Banožić je rekao da ministarstva obrane i hrvatskih branitelja imaju svojeg predstavnika na tom događaju te kako misli da je to dovoljno.

Upitan treba li netko iz Vlade biti na Milanovićevom prijemu zbog generala i građana, Banožić je odgovorio da su generali i časnici Hrvatske vojske uvijek u fokusu.

''Mi smo ove godine na obljetnicu Oluje unaprijedili 127 časnika u viši čin, a isto tako mojom odlukom njih 13 je odlikovano, dok su 42 vojnika nagrađena'', rekao je.

Na pitanje hoće li subotnje obilježavanje akcije Oluja proteći u znaku sukoba Pantovčaka i Markovog trga, ministar je kazao da će ono proći dostojanstveno.

Banožić se dotakao i izbora čelnog čovjeka Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) nakon što je premijer Andrej Plenković u četvrtak potpisao prijedlog za novog ravnatelja VSOA-e i uputio ga Milanoviću na supotpis.

''Očekujem da se prijedlog pošalje u saborsku proceduru i da se sazove Odbor za unutarnju politiku i sigurnost i na taj način ode korak dalje jer do ovoga nije ni trebalo doći'', rekao je.

  • +15
Krila oluje u Kninu 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Komentirajući Milanovićevo inzistiranje na popunjavanju 15 ispražnjenih vojnih pozicija, ministar je rekao da one stoje upražnjene više od godinu dana. ''Ne vidim potrebu za nekim pritiskom'', dodao je.

Banožić je komentirao i svoje odustajanje od kandidature za izvanrednog profesora i optužbe za plagiranje nastavnog materijala.

''Dosad sam kao i svaki posao i u Ministarstvu obrane pa tako i u akademskom dijelu svog života radio časno i pošteno. Ovdje je riječ o jednom priručniku koji je napravljen dugi niz godina kroz vrijeme i on je imao u sebi dijelove knjige koje su pisali autori koji su kasnije bili recenzenti'', kazao je.

Dodao je da je odustao od kandidature za izvanrednog profesora zbog ''negativnosti koja se navukla na cijeli proces, pritisaka na institucije i članove povjerenstva'', a što je ocijenio nepotrebnim u akademskoj zajednici.

Banožić je, govoreći o nevremenu u Hrvatskoj, istaknuo da je Hrvatska vojska spremna.