LESAR TVRDI

'Banke su dale četiri milijarde kuna tvrtkama s prihodom do šest kuna'

22.04.2015 u 21:54

Bionic
Reading

Laburist Dragutin Lesar optužio je u srijedu komercijalne banke da su odobrile četiri milijarde kuna kredita tvrtkama čiji je godišnji prihod između nula i šest kuna, a dodatnih šest milijardi tvrtkama s godišnjim prihodom do 100 kuna

Lesar je to naveo u saborskoj raspravi o prijedlogu zastupnice Reformista Natalije Martinčević da se osnuje fond koji bi lokalnoj samoupravi pomogao da dođu do vlastitih sredstava za sufinanciranje projekata koji se financiraju iz fondova EU.

Ocijenio je da je 400 milijuna kuna za tu namjenu nedovoljno, te da bi, umjesto osnivanja posebnog fonda, trebalo proširiti ovlasti postojećih agencija i HBOR-a.

Lesar je podsjetio i da je guverner HNB-a Boris Vujčić, kojega naziva 'dežurnim meteorologom', izvijestio da banke u HNB-u imaju deponiranih 10 milijardi kuna. 'Deset milijardi viška likvidnosti u HNB-u, uz nula posto kamata, u situaciji kad sredstva za investicije nemaju ni država ni lokalna samouprava ni javna poduzeća! Kakva smo mi to država? Te iste banke su odobrile četiri milijarde kuna kredita tvrtkama koje su na godišnjoj razini imale prihode od nula do šest kuna i još šest milijardi tvrtkama koje su na godišnjem nivou imale prihode do 100 kuna', ustvrdio je Lesar.

Sabor je raspravio i prijedlog Mirele Holy (ORaH) da se u potpunosti liberalizira i legalizira proizvodnja konoplje, kako industrijske, tako i indijske.

Holy je u iscrpnoj prezentaciji navela niz pozitivnih učinaka uzgoja konoplje na gospodarstvo i okoliš. Ocijenila je da je stav društva prema indijskoj konoplji licemjeran, jer se dopušta korištenje opijuma u medicinskim pripravcima. Napomenula je kako su potpuno legalni duhan i alkohol koji, kaže, izazivaju daleko veću ovisnost od marihuane.

Njezin prijedlog nije naišao na potporu klubova, koji su upozorili na moguću zlouporabu takvih izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, kao i na nomotehničke propuste zbog kojih se na kraju ne bi znalo je li marihuana u Hrvatskoj legalna ili nije.

Dio zastupnika je za legalizaciju korištenja marihuane u medicinske svrhe, no ističu kako je pritom nužno izgraditi učinkovite mehanizme kontrole.