KRAKOVI KRIZE

Bankarsko klupko tek se odmotava?!

19.06.2014 u 15:09

Bionic
Reading

Investitori na čelu s fondovima Black Rock i Pacific Investment Management (Pimco) podnijeli su Vrhovnom sudu države New York tužbu protiv više banaka, prenosi B92

To je njihov pokušaj da povrate dio sredstava, nakon što su zbog pucanja balona na tržištu nekretnina u SAD-u izgubili oko 250 milijardi dolara.

Dva investicijska giganta podnijela su tužbu protiv filijala Deutsche banke i U.S. Bancorpa zbog uloge koju su te banke imale u nadzoru obveznica koje su investicijski fondovi kupovali, prenosi agenacija AFP.

Među tuženim bankama su i Wells Fargo, Citigroup, HSBC holdings i BNY Mellon, koje su upravljale prodajom obveznica izdanih između 2004. i 2008. U tužbi se navodi da su banke znale da financijski instrumenti u čijoj su prodaji posredovale nose velike rizike.

Black Rock i Pimco već su ostvarili izvansudsko poravnanje s Bank of America i JP Morgan Chaseom zbog njihove uloge u prodaji hipotekarnih obveznica.

Brojne velike banke već su dogovorile poravnanja vrijedna više milijardi dolara s američkim vlastima, također zbog prodaje rizičnih hipotekarnih obveznica uoči izbijanja krize.

Washington optužuje financijske gigante da su obmanjivali klijente tvrdeći da investicijski instrumenti nisu rizični iako su bili povezani s hipotekama za koje se znalo da nose ogromne rizike da će ih biti nemoguće otplatiti.