BIT ĆE SANKCIJA

Bandićevu milenijsku fotografiju snimio dron koji je letio bez dozvole

03.12.2015 u 18:00

  • +6

Milenijska fotografija svih djelatnika Zagreb holdinga

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Za snimanje milenijske fotografije Zagrebačkog holdinga, fotografirane prošlog petka na livadi ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, prilikom koje je korišten dron, nije ishođeno potrebno odobrenje od Agencije za civilno zrakoplovstvo (CCCA) zbog čega će protiv odgovornih CCCA postupiti u skladu s propisanim ovlastima

Holding je, podsjetimo, svoju desetu godišnjicu postojanja odlučio ovjekovječiti milenijskom fotografijom - 1.500 radnika gradskog komunalnog diva našlo se na livadi, napravilo logotip tvrtke, s njima je pozirao i gradonačelnik Milan Bandić, a Šimi Strikomanu koji je sve snimao bio je to petstoti takav uradak.

I sve je, srećom, prošlo u redu, osim što za korištenje drona nisu zatražili odobrenje CCAA.

'Za izvođenje letačkih operacija sustavom bespilotnog zrakoplova dana 27. studenoga 2015. godine operator je morao ishoditi odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo s obzirom na to da je Pravilnikom o sustavima bespilotnih zrakoplova propisano kako je potrebno ishoditi odobrenje Agencije ako se let odvija na manjoj udaljenosti od 150 metra od skupine ljudi. Utvrđeno je kako operator nije zatražio odobrenje za izvođenje letačkih operacija od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo', stoji u odgovoru koji smo dobili od CCAA.

No i da je vlasnik drona zatražio odobrenje u CCAA, kažu da ga ne bi mogao dobiti s obzirom na to da 'sustav bespilotnog zrakoplova koji je korišten za potrebe snimanja ne udovoljava tehničkim zahtjevima za izvođenje letačkih operacija kategorije D propisanim Dodatkom 4. Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova'.

Zbog svega će, kažu u Agenciji, postupiti u skladu s propisanim ovlastima, ali ne preciziraju što to konkretno znači.

Što na sve to kažu u Holdingu, nismo uspjeli doznati, jer je glasnogovornici bio isključen telefon.