TRG MARŠALA TITA OSTAJE

Bandićeva košarica HDZ-u

12.11.2013 u 17:13

Bionic
Reading

Skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova odbio je danas prijedlog Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP AS i BUZ-a da se na iduću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine uvrsti rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita u Kazališni trg, a prijedlog je izazvao političku raspravu već i na sjednici Odbora.

Predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ), ujedno i predlagatelj preimenovanja Trga maršala Tita, jedini je glasovao za, a nakon sjednice je izjavio da u HDZ-u ne odustaju već idu u daljnju proceduralnu borbu, najavivši da će u ime Kluba zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a tražiti raspravu na samoj skupštinskoj sjednici 28. studenoga.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić najavio je da će inzistirati na raspravi o preimenovanju Trga maršala Tita, a odbijanje njihova prijedloga ocijenio je 'sramotnim potezom' i kompilacijom stajališta Gradske uprave i Gradske skupštine, koji 'na svoj način tumače stvari'.

Sunčana Rupnik Blažeković
(Nezavisna lista M. Bandića), Marijan Pilaš (SDP) i Vesna Sudar (HSU) bili su protiv prijedloga, dok je Alen Ostojić (HSLS) ostao suzdržan, no svi su tražili da se o prijedlogu Kluba zastupnika HDZ-a, HSP AS i BUZ-a, koji imaju 20 posto zastupnika u Gradskoj skupštini, izjasne i drugi klubovi zastupnika što, međutim, Piličić nije stavio na glasovanje.

'To je političko pitanje 'par excellence'', ocijenio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao da prijedlog HDZ-a i partnera jest legitiman, ali ne vidi razloga da se 'lomi preko koljena'. Bilo bi najdemokratskije da se o tome odrede građani, a ne odbori, Gradska skupština ili gradonačelnik, rekao je Bandić.

Poznajem bilo građana i ne pada mi na pamet prejudicirati odluku, dodao je Bandić naglasivši kako je sada prilika da građani odluče i da se 'podvuče crta'.

Kad je Bandić izlazio sa sjednice Odbora jedan od starijih gostiju, koji su nazočili sjednici, dignuo je parolu 'Uklonite zločinca s Kazališnog trga', na što mu je Bandić odvratio kako 'ovo nije stadion već ozbiljan skup'.

Piličić je, naime, na sjednicu pozvao predstavnike građanskih i braniteljskih udruga, među kojima i Hvidre i inicijative Krug za Trg iz koje su poručili da su najdirektnije pogođeni 'Titovim diktatorskim režimom', ali nije bilo nikoga iz udruga antifašističkih boraca.

Objašnjavajući razloge za preimenovanje, Piličić je rekao kako je Titova uloga 'ideološkog vođe, kreatora i donositelja ključnih odluka u bivšem totalitarnom i autoritarnom komunističkom režimu rezultirala beskrupuloznim progonom, mučenjima, zatvaranjem i ubijanjem desetina tisuća Hrvata i građana Hrvatske, među kojima su bile stotine i tisuće građana Zagreba'.

Podsjetio je da se Hrvatska 1996. pridružila obilježavanju Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, fašizma i komunizma, pa kao članica EU to mora i poštovati. HDZ želi brisanje Titova imena zbog zločina počinjenih od 1945. do 1990., kazao je Piličić ali i ustvrdio kako je 15.000 poginulih branitelja iz Domovinskog rata izravna posljedica 'tamnice naroda'.

Premda je najavio kako bi osobno bio za Kazališni trg, Darko Katuša (nezavisna lista Milana Bandića) odgovorio je Piličiću da je HDZ puno ranije mogao promijeniti ime trgu, a nije, pa danas 'ponovno radi politički igrokaz u kojem nema iskrenosti'.

Piličiću je zamjerio i SDP-ov član odbora Marijan Pilaš rekavši da mu je žao što je u današnju političku raspravu uvukao udruge. O Titu se sve zna i kod nas i u Europi, kaže Pilaš, a prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman mogao je preimenovati trg, ali to nije učinio jer je respektirao Tita.

Alen Ostojić (HSLS) ističe kako možda namjera HDZ-a i jest da se tom svojom akcijom simolički oslobodi tereta prošlosti, no važnije je okrenuti se budućnosti.

Ivan Tepeš (HSP AS) smatra da je to možda lako onima koji su u Titovom režimu živjeli dobro. Ustvrdio je da se ne može 'dopodne nositi svijeća od pet kila na Mariju Bistricu, a popodne bedž s Titovim likom' aludirajući time na gradonačelnika Bandića.

'Sjednica Odbora trebala se baviti preimenovanjem trga, a pretovorila se u politički skup', ocijenio je Srđan Subotić, predsjednik vijeća gradske četvrti Donji Grad koje je dalo negativno mišljenje na prijedlog preimenovanja.

Podsjetio je kako je vijeće istog mišljenja bilo i dosad, budući da im je taj prijedlog tijekom godina stizao tri puta na očitovanje. Oni smatraju da se nazivi ulica u centru grada ne bi trebali mijenjati.