NEZAUSTAVLJIVO ŠIRENJE

Bandić prodire i u Dalmaciju: Ima svog igrača u Šibeniku, provjerili smo gdje je još zabacio udicu

07.01.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Anton Dobra, šibenski ugostitelj i dugogodišnji HDZ-ovac koji je na prošlim lokalnim izborima iznenađujuće postao SDP-ov kandidat za dogradonačelnika i danas obnaša dužnost gradskog vijećnika, za tportal je potvrdio da prelazi u redove Milana Bandića i da na razini županije kreće u stvaranje infrastrukture njegove stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti

'Njegov tim pozvao me na sastanak u Zagreb, rekli su da prate moj rad i da se bavim dobrim temama te da imam veliku medijsku vidljivost. Namjeravaju se proširiti na Dalmaciju, a približava se vrijeme predsjedničkih i parlamentarnih izbora, vrijeme je da se krene', dodaje Dobra.

Tvrdi da mu se javio 'popriličan broj stručnih i mladih ljudi', no informacija o angažmanu u Bandićevoj stranci izašla je u javnost ranije od planiranog, pa se zasad ne može pohvaliti konkretnim akvizicijama i novim ograncima.

Zagrebački gradonačelnik svoju stranačku infrastrukturu solidno je razvio u kontinentalnom dijelu Hrvatske, no u Dalmaciji je ona slaba ili nikakva. Formalno postoji šest ogranaka u Splitu, Imotskom, Trogiru, Kaštelima, Drnišu i Zmijavcima, no većina njih ne pokazuje znakove života. Imaju tek jednog gradskog vijećnika u Drnišu te još jednog u Općini Zmijavci.

Na prethodnim parlamentarnim izborima Bandić je za suradnju odabrao tadašnjeg gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, koji je bio nositelj njegove liste 'Koalicija za premijera'. Na samom potpisivanju sporazuma o suradnji izjavio je: 'Ovo je početak pravog puta - put rada. Ivo i ja ovo planiramo već mjesecima', te je u idućim mjesecima bučno najavljivao spektakularne rezultate 'osovine Split - Zagreb'.

Projekt se pokazao kao fijasko: lista je osvojila mizerna 303 glasa, a mediji su se zabavljali podatkom da je na vlastitom biračkom mjestu u četvrti Meje Baldasar osvojio tek dva glasa, što znači da za njega nisu glasali čak ni neki članovi obitelji.

Bandićevu listu u drugoj dalmatinskoj izbornoj jedinici nosio je Kristijan Kapović, bivši SDP-ovac i dugogodišnji nezavisni načelnik Općine Vir. On je za tportal kazao da nema nikakvih informacija o agresivnijem širenju Stranke rada i solidarnosti na Dalmaciju.

'S Milanom sam u dobrim odnosima još otkako smo zajedno bili u SDP-u, a listu za izbore 2016. godine pristao sam nositi pod uvjetom da ne ulazim u stranku. Svejedno, vjerujem da bih bio upoznat u slučaju da se ona namjerava širiti na našem području', začuđen je bio Kapović.

Od šest postojećih dalmatinskih ogranaka stranke zagrebačkog gradonačelnika, za jedan (onaj u Drnišu) smatra se da je pod kontrolom njegova pročelnika Ivice Lovrića, jer potječe iz tog kraja, dok je za preostalih pet zadužen regionalni povjerenik i predsjednik splitskog ogranka Marijan Šare. Ovaj bivši HNS-ovac, izdavač knjiga koji je svojevremeno bio član gradskog poglavarstva zadužen za kulturu, kaže da je relativno teško raditi u situaciji u kojoj većinom nemaju općinskih, gradskih ili županijskih vijećnika. To je vidljivo i na stranici njegova ogranka na Facebooku, na kojoj je posljednja objava stara više od pola godine.

'U Splitu imamo četrdesetak članova, no njih je teško motivirati. Imam najavu da će se Milan Bandić malo više orijentirati prema Dalmaciji, doći će u Split i donijeti nam novi elan', kaže Šare.

On sam priklonio se Bandiću 'jer nije ideološki isključiv, a opet predstavlja centralno-lijevu opciju'. Kaže da razumije prebjege iz drugih političkih stranaka, o kojima posljednjih dana bruji cijela država. 'U bivšim strankama se ne osjećaju dobro, a nemaju kamo nego Bandiću', objasnio nam je Šare.

  • +115
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL