CRTANJE U BLATU

Bandić ponovno u vjetar bacio milijun kuna

15.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Malo manje od milijun kuna neto potrošio je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, prije nešto više od dvije godine na nagrade arhitektima čiji su radovi ocijenjeni najboljima na natječaju za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Obrtničkog centra u Blatu. Centar je ostao samo skica na papiru, a uskoro će biti raspisan novi natječaj za gradnju istog objekta ovoga puta na Kajzerici. U nepunih pet godina Bandić je dva puta 'crtao' u Blatu. Prvi put Arenu, drugi put Obrtnički centar. Plaćani su arhitekti, ali lopata nikad zakopana nije

Iako se prvotno na natječaj u Blatu planiralo potrošiti 760 tisuća kuna, cijena je na kraju dosegla 960 tisuća kuna neto. Uz pobjednički rad, za koji su autori dobili 240.000 tisuća kuna, Grad je financijski nagradio svih pet prvoplasiranih autora, ali i još tri čije je radove posebno otkupio po cijeni od 60 tisuća kuna svaki.

Pričalo se tada o projektu vrijednom oko 80 milijuna eura, za koji stvarni investitor nikada nije postojao, trebali su se graditi hotel, obrtnički centar, obrtničko učilište, prodajni prostori, preseljenje uprave Zagrebačkog holdinga u nove prostore bilo je izvjesno...

Dvije godine poslije od svjetionika pred metropolom, kako su ga nazvali njegovi autori jer je cijelim prostorom trebao dominirati neboder od 30 katova, nema ništa, ali zato će se zato raspisati novi urbanističko-arhitektonsko natječaj za idejno rješenje Obrtničkog centra, ovoga puta na Kajzerici.

Pobjednički rad grupe autora iz 2010. godine koji je plaćen 240.000 kuna

Još ovoga proljeća Miran Šoić, tajnik Obrtničke komore, uvjeravao je novinare kako je zemljište čisto i kako je pitanje trenutka kada će stići pravno rješenje.

No, ono nije stiglo iako je i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika, ljetos izrazila radost zbog 'skorog otvorenja Obrtničkog centra'.

Danas iz Grada stiže druga priča. Od Obrtničkog centra u Blatu nema ništa, odgovorila nam je Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, jer je ‘utvrđeno da u skoroj budućnosti nije moguće riješiti imovinsko-pravne odnose’.

Drugim riječima, Bandić i Veselić Bruvo bacili su milijun u vjetar. Kako doznajemo, natječaj za Kajzericu trebao bi biti raspisan uskoro, a kako nam je rekla Bruvo, na njega će biti pozvani svi autori koji su nagrađeni na prvom i čiji su radovi otkupljeni. Vrijednost novog natječaja nešto je niža i biti će 200 tisuća kuna neto, a pobjedniku će pripasti 52.500 kuna

Tko će biti investitori i ima li ih uopće ili će se ponovno risati nešto što se neće realizirati, zasad je nepoznato, ali je zato poznato da je Bandić već ‘crtao’ u Blatu

Naime, u nepunih pet godina ovo je već drugi put da gradska uprava 'genijalno' planira gradnju u tom dijelu Zagreba, raspisuje i plaća natječaje, a onda objekt odluči graditi na nekom drugom mjestu.

Ista priča je, podsjetimo bila s Arenom Zagreb koja se prvotno trebala graditi na gradskom zemljištu u Blatu.

Grad je raspisao natječaj, potrošeno je milijun kuna, pobijedio je rad Branka Kincla, ali Arena se pod pritiskom građevinsko-trgovačkog lobija i bez urbanističko-arhitektonskog natječaja sagradila na privatnom zemljištu.