SPOR GRADA I UMJETNIKA

Baldasar provalio u Dioklecijanove podrume!

01.05.2014 u 13:19

Bionic
Reading

U srijedu navečer, nešto prije ponoći, nevjerojatan prizor u podrumima Dioklecijanove palače: po odluci gradonačelnika Ive Baldasara, gradski službenici u pratnji zaštitara provalili su u prostore i promijenili brave!

Dogodilo se to tek nekoliko sati nakon prosvjeda članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU), nezadovoljnih jer im je nakon trideset godina oduzeto pravo korištenja Podruma, gdje su držali štandove sa svojim radovima. Baldasar je, naime, nakon isteka ugovora sredinom travnja odlučio ne produljiti ga, već koncesiju dodijeliti Muzeju grada Splita.

U bučnim prosvjedima u srijedu, između ostalog, umjetnici su paradirali s gradonačelnikovim maskama na glavama te su uokolo bacali manistru kao aluziju na njegov 'ratni put'. Odbili su obaviti primopredaju Podruma, premda je Baldasar objavio da će ih preuzeti 'svim mogućim sredstvima'. U noći sa srijede na četvrtak to je i ostvario.

'Promijenili su brave i zapriječili ulaz članovima i zaposlenicima HULU-a. Držimo da je ovo vandalski čin isprovociran jučerašnjim uspješnim prosvjedom i smatramo ga aktom nasilja koji govori o 'demokratičnosti' aktualne vlasti i razini dijaloga koji nam ona nudi. Ovaj kriminalni čin u režiji gradonačelnika Ive Baldasara pokazuje njegovu viziju rukovođenja Gradom i njegov odnos prema građanima', oglasili su se iz Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split.

Pozvali su i policiju, no ona je procijenila da nema zašto postupati jer nema kaznenog djela, već se radi o imovinsko-pravnom sporu. Sam gradonačelnik Baldasar kaže da je Grad 'jednostavno ušao u svoje prostore'.

'Ne želimo ugroziti turističku sezonu, niti posjet turista Podrumima. Poručujem HULU-u da da napravi ono što smo od njih tražili, neka ponude program i bit će financirani kao i svi ostali', kazao je Baldasar i objavio da će Grad Split preuzeti i četvero zaposlenika koji su dosad radili u Podrumima.

'HULU se ima pravo ne slagati s našom odlukom, mogu nas i tužiti, ali i mi imamo svoja prava. Neka ovo prihvate na miran način', odrješito će Baldasar.

Umjetnička udruga u Dioklecijanovim podrumima nalazila se od sredine osamdesetih, a od početka devedesetih dobila je i ugovor u korištenju. Nakon njegovog isteka 14. travnja ove godine Baldasar je objavio da namjerava raskinuti suradnju jer je nezadovoljan načinom upravljanja, ali i navodno netransparentnim financijskim izvještajima.