PANIKA U ŠKOTSKOJ

Baklja gori pod oblakom eksplozivnog plina!

Bionic
Reading

Baklja još gori na Totalovoj naftnoj platformi u Sjevernom moru evakuiranoj u nedjelju zbog istjecanja plina! Stručnjaci procjenjuju koliko je velika opasnost od eksplozije. 'Baklja gori što je uobičajeno na platformama', rekao je glasnogovornik kompanije Shell Brian O'Neill bez drugih pojedinosti, no Totalov direktor zadužen za zdravlje, sigurnost i okoliš David Hainsworth, priznao je u srijedu da postoji opasnost od eksplozije

'Plin je zapaljiv, a električna opskrba prekinuta je na platformi kako bi se smanjila opasnost od iskrenja, no očito je da rizik postoji', i on je 'malen, ali ipak postoji'.

Međutim, 'vjetar tjera plinski oblak u smjeru suprotnom od baklje' i prema vremenskoj prognozi tako će biti u idućih pet do šest dana te će stručnjaci 'razmatrati različite opcije kako bi ugasili baklju', rekao je.

Stručnjak za onečišćenje mora, Martin Preston iz Liverppola 'iznenađen' je što baklja još gori i kaže 'Kada zatvorite malu plinsku bocu za kampiranje, plament gori nekoliko trenutaka, a zatim se ugasi. Čovjek bi očekivao da se i ovde dogodi slično', rekao je za BBC.

Radi se o vrlo zapaljivoj i toksičnoj supstanci i to pitanje valja rješavati 's krajnjim oprezom', rekao je pak Simon Boxall, oceanograf sa sveučilišta u Southamptonu.

Total je priznao da je 'to najveći incident' koji je grupa imala u Sjevernom moru u zadnjih deset godina.

Kriza na Shellovoj platformi Shearwater u Sjevernom moru, s koje od jučer istječe otrovan i eskplozivan zemni plin, mogla bi se, prema škotskim medijima, rasplesti na tri načina

Shell ne zna kako zasutaviti curenje opasnog plina!

Prvi je da pukotina prestane curiti sama od sebe jer će ostati bez plina. Shellovi stručnjaci tvrde da pukotina dolazi iz omanjeg prirodnog rezervoara iz viših struktura nalazišta.
Drugi scenarij je da se probuši još jedna bušotina kako bi se oslobodio pritisak na prirodni rezervoar iz kojeg sada curi plin. Slična se metoda koristila tijekom katastrofe u Meksičkom zaljevu prije dvije godine, ali za učinak bi trebalo čekati najmanje šest mjeseci.

Kao treća solucija navodi se slanje specijalnih ekipa na platformu kada sigurnosni uvjeti to dozvole. Oni bi trebali zatrpati izvor teškim blatom i muljem. Ili pak, kako piše The Scotsman, izvršiti 'dinamičko ubojstvo' izvora tako što će se unutar nalazišta pustiti 'cirkulirajuća tekućina koja će svojim djelovanjem stvoriti hidrostatički stup i tako onemogućiti curenje'.

Multinacionalni Royal Dutch Shell (sjedišta u Den Haagu i Londonu), vjerojatno druga najveća energetska kompanija na svijetu, već ima pozamašan dosje katastrofa: zbog propusta u osiguravanju platforme Brent Bravo 2005. godine, kada je curenje plina ubilo dva radnika, morali su platiti rekordnu, premda zapravo smiješnu kaznu od 900.000 funti. Lani su u sjevernomorskom priobalju kod platforme Gannet Alpha, imali istjecanje nekoliko stotina tona plina – najveće u zadnjih desetak godina. Sanirali su ga ronioci. 

Sjeverno more u više je, dakle, navrata bilo izloženo istjecanju otrovnih plinova. Dosad najveća rudarska katastrofa uopće na bušotinama dalje od obale dogodila se 1988. godine u Sjevernom moru između Škotske i Norveške, kada je eksplodirala platforma Piper Alpha američke kompanije Occidental: poginulo je 167 radnika.

Zbog istjecanja plina s platforme Elgin, nekih 240 kilometara od škotskoga grada Aberdeen, proglašena je zona zabrane pomorskog i zračnog prometa i evakuirano više od 300 osoba.

Brodovi ne smiju bliže od dvije milje do platforme, a zrakoplovi bliže od tri milje ako lete ispod 4.000 metara, što isključuje prometovanje helikoptera, ali ne utječe na zračni promet.Dva izviđačka leta obavljena su u utorak, a još dva u srijedu i 'svi naši napori usredotočeni su da zaustavimo curenje plina', objavio je TotalS te platforme, za koju trgovci procjenjuju da proizvodi više od 60.000 barela dnevno, izvozi se putem Forties naftovodnog sustava kojim upravlja BP.

Plin pak teče kroz SEAL plinovod do terminala Bacton. Britanske cijene plina porasle su zbog izgreda i od početka tjedna.

Katastrofe na platformama Sjevernog mora