obnova nakon potresa

Bačić obišao gradilište zamjenske obiteljske kuće za stradalnike potresa u Petrinji

14.12.2023 u 15:34

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić posjetio je u četvrtak gradilišta i održao radne sastanke u Glini i Petrinji u vezi s obnovom zgrada na tom području

U Glini je održao sastanak s gradonačelnikom Ivanom Jankovićem na temu potresa i obnove zgrada u kulturno povijesnoj cjelini Gline, a nakon sastanaka ministar Bačić i župan Ivan Celjak obišli su gradilište zamjenske obiteljske kuće u vlasništvu države.

Zamjenska obiteljska kuća obitelji Bajić nalazi se u Glini i građena je kao tipska montažna kuća metalne konstrukcije tzv. C Profil veličine 55 četvornih metara. Izvođač radova je TELUR d.o.o. pod stručnim nadzorom KOPIMA d.o.o., a u tijeku su unutarnji radovi na kući.

  • +10
Branko Bačić obišao gradilište zamjenske obiteljske kuće za stradalnike potresa Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

U Majskim poljanama postavljena je energetski učinkovita mobilna kuća za obitelj dok traje obnova njihova doma, to je jedna od 140 privremenih visoko energetskih mobilnih kuća koje je naručilo Ministarstvo za korisnike koji čekaju obnovu svojih domova.

Celjak je najavio useljavanje korisnika u naselje Banovi dvori u Glini s ukupno 74 montažne kuće u nizu, tamo će smještaj naći stradalnici u potresu dok se njihove kuće i stanovi ne obnove.

U Petrinji je ministar obišao izgrađenu obiteljsku zamjensku kuću korisnika Maria Šajnića veličine 70 četvornih metara, koja je korisniku predana na korištenje početkom studenog. Izvođenje radova započela je tvrtka Braniteljska zadruga Izbor plus, a završila BAU GRADNJA d.o.o. iz Gunje u vrijednosti 215.000 eura.

Devet zamjenskih obiteljskih kuća gradi se na području Gline, devet na području Donjih Kukuruzara i Dvora te devet na području Hrvatske Kostajnice i Sunje.

U sklopu tog projekta gradi se četiri višestambene zgrade (tri u Glini (57 stanova) i jedna u Dvoru (19 stanova)) i 55 obiteljskih kuća na području Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Hrvatske Kostajnice i Sunje.

Vrijednost projekta „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima„ je 42,9 milijuna eura od čega se 95 posto financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo iz državnog proračuna.

Bačić je pritom istaknuo kako je unazad dvije i pol godine za obnovu privatne imovine iz državnog proračuna potrošeno 72 milijuna eura, a u zadnjih šest mjeseci 93 milijuna eura.

Bačić je završio posjet u Petrinji s gradonačelnicom Magdalenom Komes, gdje se razgovaralo o statusu obnove na području Petrinje i obnovi 42 građevine u zaštićenoj povijesnoj cjelini.