VEČER U SABORU

Bačić: 'Nećemo podržati istražno povjerenstvo za Inu, ovo je igrokaz!'; Dalija Orešković ponudila dogovor HDZ-u

30.11.2022 u 22:10

Bionic
Reading

Saborski HDZ poručio je u srijedu navečer da zbog nekoliko razloga neće podržati prijedlog ujedinjene oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Inu. „Ovo danas je jedan igrokaz u kojem se unaprijed zna tko je kriv i što ga čeka“, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić u saborskoj raspravi o osnivanju povjerenstva

Kao jedan od razloga zbog kojeg HDZ neće podržati povjerenstvo, naveo je ponašanje oporbe u Antikorupcijskom vijeću. Upozoravali smo vas da ne radite protuzakonito i da ne radite igrokaz, no vi uporno nastavljate, i sad očekujete da o istom govorite na drugom tijelu, ne, rekao je Bačić.

Kad je riječ o velikoj aferi oko Ine, naglasio je kako je pravomoćnim rješenjem o provođenju istrage počeo sudbeni postupak, čime se ne može osnivati istražno povjerenstvo u Saboru.

Oporbi je poručio i da nitko nije zaštićen time što je član HDZ-a. Ova Vlada i stranka ni na koji način ne utječe na rad DORH-a, prepustimo da ono provodi aktivnosti oko afere, kazao je i predlagateljima spočitnuo selektivan pristup.

Zanimljivo, njih ne zanima prodaja naftnih polja u Siriji, propituje se dio afere oko Ine, a drugi se zaboravlja i to je neprihvatljivo, istaknuo je.

Hajduković: Ako nemate što kriti, čega se bojite?

Oporba ustrajava da istražno povjerenstvo treba osnovati. Svako povjerenstvo koje osnujemo, imat će vašu većinu, ako nemate što kriti, u čemu je problem? upitao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

U prošlom sazivu povjerenstva se nisu smatrala spornima, bila je to dobra praksa, dodao je Bojan Glavašević (ZLB), žaleći da se to sada narušava.

  • +6
Sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Suverenisti, kaže Vesna Vučemilović (HS), podržavaju sve što će rasvijetliti relevantne činjenice oko energetike, jer proizvodnja hrane i energije od strateške su važnosti za svaku državu, posebno u vrijeme krize. Istražno povjerenstvo je još jedna prilika da i vladajući dokažu svoje opredjeljenje za borbu protiv korupcije, naglasila je.

Tušek: Pokušaj oporbe da tema Ine ostane u opticaju

Žarko Tušek (HDZ) bit rasprave o istražnom povjerenstvu vidi u pokušaju oporbe da tema o Ini ostane u opticaju.

Mirela Ahmetović (SDP) to odbacuje i tumači da se o povjerenstvu raspravlja jer stvari ne valjaju, ni po učinkovitosti gospodarenja energentima, ni po korporativnom upravljanju. Mol, kaže, odlučuje po kojoj će se cijeni uvesti i izvesti hrvatski energenti, hoće li se i kada prerađivati u hrvatskoj rafineriji, hoće li ona postojati. To ne govori o učinkovitom upravljanju energentima, a ključno je pitanje zašto premijer šuti, rekla je Ahmetović.

Most upire prstom u isprepletenost energetskog sustava, tvrdi kako će „Pandorina kutija HEP-a“ tek pokazati koliko je tamo prljavštine. Najavili smo da ćemo razbijati hvarski klan, kaže Zvonimir Troskot i tvrdi da je predsjednik Uprave HEP-a Barbarić, „koji je uništio energetski sustav“, poziciju dobio isključivo po hvarskoj liniji, a od tamo dolaze Plenković i Katičić.

„Frane šteta Barbarić je zlo koje se dogodilo HEP-u, kako sada funkcionira, HEP je ogroman kočničar razvoja države“, dodaje Peđa Grbin (SDP).

Orešković: Ponuda HDZ-u

Dalija Orešković (Centar) nudi dogovor HDZ-u. Imate većinu u Saboru, obvežite Vladu i Ministarstvo gospodarstva da ne izvrše isplatu MOL-u od 238 milijuna eura na temelju odluke arbitražnog suda u Washingtonu, predložila je.

Objasnila je kako su, kad je presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera postala pravomoćna za koruptivno kazneno djelo za dva ugovora, oba ta ugovora postala ništetna, a iznos naknade štete iz odluke suda Hrvatsku više ne obvezuje.

Kad je riječ o odnosu s Mađarskom, Glavašević (ZLB) kaže da je naš odnos s mađarskom politikom kroz povijest bio sve samo ne bratski. Volio bih vidjeti da premijer, Vlada, saborska većina otvore oči i shvate da smo žrtve napada i kolonijalne politike susjedne zemlje koja nam ne želi ništa dobro, a naftne kompanije samo su eksponent te politike, kazao je.

Hajduković dodaje da je mađarski narod prijateljski hrvatskom, da naš prijatelj nije "režim u Budimpešti i da to trebamo osvijestiti".