MINISTAR NA TERENU

Bačić: Nakon potresa obnovljeno 3000 privatnih zgrada i kuća

22.03.2024 u 17:46

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva Branko Bačić u petak je, na četvrtu godišnjicu zagrebačkog potresa, istaknuo da je obnova u potpunosti završila na gotovo 3000 privatnih zgrada i kuća za koje je rekao da su danas puno kvalitetniji objekti nego što su bili prije potresa

Bačić je obišao lokacije zamjenskih obiteljskih kuća na području Zagreba i jedne višestambene zgrade u konstrukcijskoj obnovi te iznio podatak o još 425 gradilišta diljem grada.

Istaknuo je da su obnovljeni objekti puno kvalitetniji u odnosu na njihovo stanje prije potresa. Zbog koncepta visokopotresne obnove, radovi su bili skuplji i sporiji, ali zato dugoročno isplativiji i sigurniji. Ustvrdio je i da bi obnova Zagreba bila i brža da brojne ponude nisu poništene jer su bile i do 200 puta skuplje od projektantske cijene.

Građanima se nastojalo osigurati ugodan smještaj

Građanima čije se objekte nije moglo odmah obnoviti, nastojalo se smjestiti u prikladniji smještaj, hotele ili odmarališta ili privatne kuće u kojima su im plaćeni najamnina i režije.

  • +23
Bačić u Petrinji Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

"Premda ima još brojnih naših sugrađana koji nisu u svojim kućama, nastojali smo im cijelo vrijeme osigurati ugodniji smještaj", istaknuo je Bačić koji je prije 14 mjeseci preuzeo obnovu u potresu stradalih objekata u Gradu Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Istaknuo je i da je uspio ostvariti oba strateška cilja - iskoristiti namijenjena sredstva iz Europskog fonda solidarnosti i isprazniti kontejnerska naselja.

"Kada sam preuzeo dužnost ministra, niti jedna zamjenska kuća nije bila gotova. Danas je 240 zamjenskih kuća završeno. U godini dana, mislim da je to veliki uspjeh", rekao je Bačić.

Iznio je i podatak da je s današnjim danom na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije - završeno 10 obiteljskih kuća, iduća dva tjedna će biti završene još dvije u Markuševcu i Čučerju, a 32 lokacije također su u višoj ili nižoj fazi realizacije.

Osvrnuo se i na izjavu gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji se danas pohvalio obnovom škola i kritizirao izgradnju zamjenskih kuća u Zagrebu za koje je nadležna država. Bačić mu je odgovorio da je za svaki objekt koji obnavlja Grad Zagreb zaslužna Vlada jer je osigurala velika sredstva iz Europskog fonda solidarnosti.

"Sve je financirano iz Fonda solidarnosti ili iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ili iz državnog proračuna", rekao je Bačič te dodao da bi gradonačelnik Tomašević trebao biti zahvalniji prema Vladi kada komentira obnovu.

Još jednom je izrazio i sućut obitelji u potresu preminule 15-godišnje Anamarije Carević.

Bačić je prijepodne sudjelovao na stručnom skupu "Dani potresnog inženjerstva 2024" koje su organizirali Sveučilište u Zagrebu i Hrvatski centar za potresno inženjerstvo.