čekaju odobrenje

Avioni Boeing 737 MAX 9 ostaju prizemljeni do daljnjega

13.01.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Boeingovi avioni 737 MAX 9 neće se brzo ponovno početi koristiti nakon što je prošloga tjedna eksplodiralo panel na letu tog aviona čime je stvorio rupu veličine hladnjaka u avionu te je brzo pao tlak u kabini, piše dpa

Naime, Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) rekla je u petak, tjedan dana nakon tog incidenta, da će avioni ostati prizemljeni dok Boeing pruža podatke za čije će prikupljanje biti potrebni dani. Avioni 737 MAX 9 "parkirani" su u zračnim lukama dok zrakoplovne kompanije čekaju upute za inspekciju od Boeinga.

Te upute mora odobriti FAA. Boeing je ranije ovog tjedna dostavio prvu rundu planova, ali ih je povukao istoga dana. U petak je FAA objavila da je "ohrabrena iscrpnom prirodom" Boeingovih uputa, ali da neće odobriti planove dok ne pregleda podatke iz prvih 40 inspekcija.

  • +2
Boeing 737 MAX 9 Izvor: Profimedia / Autor: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

"Radimo na tome da se ništa slično više ne dogodi. Naša jedina briga je sigurnost američkih putnika i Boeing 737-9 MAX neće se vratiti na nebo dok ne budemo u potpunosti uvjereni da je siguran", rekao je čelnik regulatora FAA Mike Whitaker. Zrakoplovne kompanije rekle su putnicima da očekuju nastavak otkazivanja i sljedeći tjedan. Alaska i United Airlines, jedine dvije američke zračne kompanije koje koriste MAX 9, otkazale su letove tim avionom do utorka. United je procijenio da će to utjecati na otprilike 200 letova dnevno, dok je Alaska procjenjuje utjecaj na od 110 do 150 letova dnevno.

"Iako MAX 9 neće letjeti ovaj vikend, naš rad se nastavlja. Kao što smo već rekli, ovi avioni neće letjeti dok ne budu odobreni i uvjereni smo da su 100% sigurni", rekao je United u izjavi za The Seattle Times.