PRIJAVILI GA GLUMCI

Autoru 'Nevinosti muslimana' godina zatvora

08.11.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Autor antiislamskog filma 'Nevinost muslimana', koji je u životu koristio više imena, osuđen je jučer u Los Angelesu na godinu dana zatvora

Sam Bacile, aka Nakoula Basseley Nakoula, aka Mark Basseley Youssef (sva poznata imena ne stanu mu u ovaj tekst), nije osuđen zbog svoje uloge u stvaranju provokativnog filma s elementima govora mržnje koji su radikali u islamskim zemljama iskoristili za val krvoprolića i nasilnih prosvjeda.

Službeno, 55-godišnji Amerikanac egipatskog podrijetla osuđen je jer je prekršio zakon o uvjetnoj kazni koju je zaradio zbog financijskih makinacija. Suci naglašavaju da njegovo zatvaranje nema veze s autorstvom spornog filma u kojem je muslimanski prorok Muhamed prikazan kao seksualni manijak.

No Nakoula Basseley Nakoula uhićen je nakon medijske uzbune koju je diglo objavljivanje tog filmskog pokušaja na Youtubeu, nakon čega je uslijedio val nereda u većinski muslimanskim zemljama. U Libiji su radikalni islamisti napali američki konzulat ubivši veleposlanika J. Christophera Stevensa i još troje američkih državljana.

Osuđenog su prijavili glumci iz 'Nevinosti muslimana' tvrdeći da je manipulirao njima i u montaži pretvorio film u antiislamsku provokaciju.