'PATROTIZAM KOD AUSPUHA'

Autori tablica u zavjetu šutnje, dizajneri bjesne

09.04.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Više od godine dana trajao je proces redizajniranja registarskih oznaka Republike Hrvatske. Odabrano pobjedničko rješenje mnogima nije sjelo jer na tablicama nije bilo hrvatskog grba. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić popustio je kritičarima, prvenstveno Tomislavu Karamarku i jednim potezom vratio unazad cijeli proces. Dizajneri su rezignirani, autori rješenja imaju zavjet šutnje, no njihovi kolege nešto su rječitiji

Rijetko je koja tema toliko zaokupila hrvatsku javnost koliko su to posljednjih dana nove registarske tablice. Redizajn se dugo pripremao, natječaj je regularno proveden, stiglo je više od stotinu prijedloga, profesionalnih, ali i onih manje suvislih. Odluka je pala i žiri je odabrao rješenje iz kuhinje Nikole Đureka. Uz njega, članovi tima bili su Damir Bralić, Andrija Mudnić i Luka Reicher, a suradnik Boris Ljubičić. Upravo Ljubičića mnogi znaju po zalaganju za promicanje hrvatskog identiteta koji bi se bazirao na 'kockicama', tj. kvadratima.

Ipak, rješenje koje je odabrano imalo je kvadratiće, no crvene i plave. Zatiranje državnih simbola, manjak patriotizma prozivke su koje su odašiljane na adresu MUP-a i samih autora. Sam Ljubičić ogorčen je zbog ovog razvoja događaja, no ne želi davati nikakve komentare. Ista stvar i kod autora prvonagrađenog rješenja Nikole Đureka. 'Nemam komentara. Nismo dobili službenu odluku o tome', kazao je za tportal.


Kako će na kraju izgledati tablice novoregistriranih automobila, nije jasno. Ne može Ostojić na nagrađeno rješenje jednostavno nadoštukati grb i amen. No doznajemo kako su Đurek i njegovi partneri poslali u svojem prijedlogu i rješenje koje jest uključivalo hrvatski grb. Izabrano je pak ono s crvenim i plavim kvadratićem.  Iako je javnost danima rogoborila, Ostojić je odustao od tablica nakon jučerašnje žestoke kritike Tomislava Karamarka.

'Ne razumijem Vladu koja tako lako reterira pod pritiskom gomile čiji se patriotizam očituje u potrebi da im grb bude pokraj auspuha. No ruku na srce, zemlja u kojoj nitko ne razlikuje kvadrate od kockica nije ni zaslužila bolje', napisala je na Facebooku poznata dizajnerica Ira Payer

Za tportal je pak izjavila kako je ovo pljuska dizajnerima koji su ionako bili frustrirani zbog statusa dizajna u Hrvatskoj. 'Dizajn u Hrvatskoj nije uključen u nacionalnu strategiju razvoja gospodarstva. Hrvatska je tu prilično zaostala. Ne koristimo dizajn za povećanje konkurentnosti, kao što to druge države čine. Priča o dizajnu nije samo vizualni identitet', kaže nam Payer.

Potvrđuje nam da je prvonagrađeni rad predvidio kao neku opciju korištenje grba. 'Oni su dugo radili na tom projektu, to je uključivalo dizajne posebne tipografije, tu je puno elemenata, nije samo grb', objašnjava.

Naglašava kako ovakav scenarij kada su u pitanju natječaji vezani za dizajn nije uobičajen. 'Uobičajeno da se prvonagrađeni rad i realizira. Jedino to nije uvijek slučaj u arhitekturi jer projekt može ispasti kao previsoka investicija. Može se odbaciti ako postoje objektivni razlozi. U ovom slučaju se ne radi o tome nego o povlačenju odluka koje su rezultat nerazumne buke u javnosti. To što prosječan Hrvat misli da mu mora grb biti kod auspuha nije racionalni razlog. Grbu nije nužno mjesto na registraciji. Smisao je tablice da identificira vozilo, a ne da iskazuje patriotizam', dodaje Payer.

'Oni reteriraju i povlače što su rekli nakon što Karamarko halabuči. To je smiješno i neozbiljno. Kao građanki mi je žao da ministar tako povlači svoje riječ i odluke. To je nepoštovanje kompetencija znanja i stručnog žirija', zaključuje.

Očitovanje Hrvatskog dizajnerskog društva očekuje se u poslijepodnevnim satima.