DJECA CIJELU NOĆ BEZ HRANE I VODE

Autobus s učenicima iz Zagreba od jučer 'zarobljen' u Mađarskoj

15.03.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Cijelu noć bez vode i hrane provela su djeca drugih razreda Hotelijersko turističke škole iz Zagreba nakon što su dva autobusa kojima su se sa terenske nastave iz Budimpešte sinoć oko 23 sata vraćali u Hrvatsku zbog prometne nesreće 'zapela' na autocesti u Mađarskoj

Javio je to Večernjem listu ogorčeni otac dviju blizanki Igor Brolich koji je noć probdio zabrinut za sudbinu svojih djevojčica. Autobusi koji su prevozili učenike triju razreda gotovo 12 sati proveli su na zatvorenoj autocesti u Mađarskoj. Pritom ih nitko nije obišao niti učenicima dostavio vodu i piće, iako je turistička agencija Spektar koja je organizirala njihov prijevoz nakon nesreće obavijestila hrvatsko veleposlanstvo u Budimpešti.

'Cijelu noć nisam znao što je s mojim djevojčicama. Kontaktirao sam Ministarstvo vanjskih poslova no oni su za slučaj saznali tek u 6 sati ujutro kada sam ih nazvao. Zgrožen sam njihovom neinformiranošću. Kako je moguće da mojoj djeci nitko nije dostavio jelo i piće', pita se šokirani otac Ivan Brolich čije su blizanke jučer 'proslavile' rođendan na najgori mogući način.

Tportalu se pak javio drugi roditelj, Mario Dragun, bivši glasnogovornik Ministarstva vanjskih i europskih poslova koji ima samo riječi hvale za postupke veleposlanstva. 'Dopustite da istaknem veliku ljubaznost zaposlenika našega Veleposlanstva u Mađarskoj, veleposlanika Grlić-Radmana, te gospodina Živkovića i Golubičića koji su poduzeli sve potrebne mjere da zbrinu našu, od višesatnog čekanja iscrpljenu i umornu djecu. Naime, odmah su stupili u kontakt s nadležnim službama i dva autobusa s djecom zbrinuta su u jednoj školi, dok su djeca iz trećega autobusa odvedena u restoran benzinske postaje. Veleposlanik se ponudio da po potrebi organizira dostavu novca za hranu i tople napitke. Doista lijepa gesta za koju mi roditelji imamo samo riječi hvale!'

Djelatnik Spektar putovanja rekao je da su djeca bila na sigurnom cijelu noć, u grijanom autobusu, a da nisu mogli dobiti hranu i piće jer su autobusi stajali u koloni zbog prometne nesreće nije se moglo 'ni naprijed ni natrag'.

Naglasio je da nijedan njihov autobus nije bio sudionik nesreće, te da se zbog teških vremenskih uvjeta djeca ne mogu vratiti u Zagreb niti alternativnim pravcima. No, nada se da će u ranim poslijepodnevnim satima ipak autoput biti otvoren za povratak u Zagreb, no ne može tvrditi sa sigurnošću. Djeca su trenutno smještena u jednoj školi, u mjestu oko 20 kilometara udaljenom od Budimpešte i dobili su potrebnu okrjepu te se nalaze s pratiteljima putovanja iz agencije i 12 profesora. O cijelom slučaju obaviještena je i ravnateljica škole, dodao je.