DER STANDARD

Austrijanci upozoravaju: I Srbija se uključila u krizu Agrokora, želi spriječiti izvlačenje novca

10.04.2017 u 22:36

Bionic
Reading

Austrijski Der Standard objavio je članak pod naslovom ‘Hrvatska spašava Agrokor od bankrota’, u kojem se ističe da je hrvatski parlament ‘izglasao kontroverzni zakon po kojemu se državi omogućava noseća uloga u restrukturiranju’ koncerna Ivice Todorića, ali i da Srbija ima svoje interese u cijeloj toj priči

Der Standard javlja da ‘neki pravni eksperti sumnjaju u ustavnost lex Agrokora, koji predviđa izvanredno upravljanje u tvrtkama od sistemske važnosti’. Austrijski list podsjeća da je ‘visokozadužen i ne može vraćati svoje kredite, koje je uzeo od ruskih banaka Sberbank i VTB’ te će sada država preuzeti vodeću ulogu u restrukturiranju koncerna koji se sastoji od 60 firmi. ‘Novi menadžment će imenovati Ministarstvo gospodarstva’, piše Der Standard.

Ivica Todorić, ‘jedan od najbogatijih ljudi u zemlji’, povukao se iz upravljanja koncernom i poručio da je ‘sve što je stvorio sada predao hrvatskoj državi’. Napominje se da je kupovina slovenskog prodajnog lanca Mercatora 2014. godine dovela do ‘drastičnog povećanja dugova Agrokora’ te da su u 2015. prihodi koncerna činili 16 posto BDP-a ‘ove male srednjoeuropske države’.

Ističe se da se dugovi Agrokora procjenjuju na šest milijardi eura dok je temeljni kapital milijun eura, a među kreditorima se nalazi i austrijska Erste banka.

‘Ruskim bankama Agrokor duguje 1,3 milijarde eura’, podsjeća austrijski list te dodaje kako se u Hrvatskoj tumači da je potez ruskih banaka koji je doveo do krize Agrokora uvjetovan time što je premijer Andrej Plenković u ukrajinskoj krizi ‘jasno zauzeo proturuski stav’.

‘I srbijanska vlada traži rješenja za koncern Agrokor. Konkretno su u pitanju tvrtke kćeri u Srbiji. Premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka s predstavnicima trgovačkog lanca Mercator S izjavio je da će u suradnji s tamošnjom narodnom bankom spriječiti izvlačenje novca iz srbijanskih firmi u inozemstvo.'