KAZNENA PRIJAVA

Austrijanci uhvaćeni u bespravnoj gradnji na Jadranu, prijeti im drastična kazna

01.09.2023 u 22:29

Bionic
Reading

Još jedan slučaj uništavanja hrvatskog obalnog područja, ovaj put na otoku Murteru. Protiv dvojice bespravnih graditelja iz Austrije podignuta je kaznena prijava, a gradilište je zatvoreno, javlja HRT

Podignuta je u manje od dva mjeseca, i to na parceli do koje se automobilom ne može. No, bespravan zahvat komunalnom redarstvu nije promaknuo.

'Radnici nisu zatečeni na licu mjesta. Nađen je alat, ali nitko nije zatečen ni u jednom ni u drugom ni u trećem izvidu i obaviješten onda Odjel gospodarskog kriminaliteta, oni su dalje preuzeli slučaj zajedno s državnim inspektoratom', rekao je Silvijo Tomas, komunalni redar općine Tisno, za Dnevnik HRT-a.

Građevinska je inspekcija zaustavila gradnju, a policija podignula kaznenu prijavu protiv dvojice investitora, inače austrijskih državljana.

Da stranci grade bez dozvole, Tišnjane ne iznenađuje.

'Naravno da to nije prihvatljivo, ne možemo puno mi mali tu napraviti', kazao je Bruno Frkić iz Tisnog. No mogla bi država, smatra šibensko-kninski župan.

  • +5
Rušenje bespravne gradnje Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Ako nemate građevinsku dozvolu, ne možete platiti ni komunalni doprinos. Samim tim ste napravili porezni prekršaj. I kad dobijete kaznu od recimo 100 tisuća ili 200 tisuća eura, koju morate platiti odmah - i onda se žaliti sudu i sve ostalo - nikome ovo više ne bi padalo na pamet', istaknuo je župan Marko Jelić.

A neće vjerojatno ni austrijskim investitorima, jer im zbog bespravne gradnje u zaštićenom području prijeti drastična kazna, do pet godina zatvora, zaključuje HRT.