napeto i na kavkazu

Armenija optužila Azerbajdžan za upad na svoj teritorij; oglasio se i Macron

14.05.2021 u 09:05

Bionic
Reading

Armenski premijer Nikol Pašinjan optužio je u četvrtak azerbajdžanske snage da su prešle južnu armensku granicu u novoj eskalaciji neprijateljstava između dvije zemlje

Prošle godine Armenija i Azerbajdžan vodile su rat zbog regije Nagorno Karabah. Šestotjedni sukob odnio je oko 6000 života i završio tako što je Armenija vratila Azerbajdžanu dijelove teritorija koje je desetljećima kontrolirala, javlja france24.com.

Pašinjan tvrdi da su azerbejdžanske snage napredovale više od tri kilometra u južnu Armeniju i pokušavale opkoliti jezero Sev Lich, koje dijele dvije zemlje.

'Riječ je o zadiranju u suvereni teritorij Republike Armenije', istaknuo je Pašinjan, dodavši da je riječ o činu subverzivne infiltracije.

Azerbejdžansko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Pašinjanove tvrdnje i nazvalo ih provokacijom, naglasivši kako 'granične trupe zauzimaju položaje koji pripadaju Azerbajdžanu u okruzima Lachin i Kalbajar'.

Armenija, koja je kontrolirala Lachin i Kalbajar od 1990-ih, predala je okruge Bakuu prošle godine, prema sporazumu o prekidu vatre.

Sjedinjene Države - jedna od tri države u takozvanoj Minskoj skupini koja vodi diplomaciju o Nagorno Karabahu - poručile su da 'pomno prate rastuće napetosti'.

'Shvaćamo da je komunikacija između strana u tijeku i pozivamo na suzdržavanje u mirnoj deeskalaciji situacije', napisao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na Twitteru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron - u objavi na armenskom jeziku na Facebooku - izrazio je francusku 'solidarnost' s Armenijom, rekavši da su 'azerbejdžanske oružane snage napale armenski teritorij'.

'Moraju se odmah povući', istaknuo je Macron.