portret kandidatkinje za gradonačelnicu

Arhitektica i bivša direktorica Velesajma politički se probijala uz Sandru Švaljek i Daliju Orešković, a sad kreće u utrku za Zagreb: Tko je Marina Pavković

01.02.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Dok se čeka da velike stranke i službeno istaknu svoje kandidate za gradonačelnika Zagreba, sve je više manjih kandidata koji žele zamijeniti dugogodišnjeg prvog čovjeka metropole Milana Bandića. Među njima je i Marina Pavković, nekadašnja članica Starta Dalije Orešković koja u utrku za Zagreb ulazi putem svoje udruge Obnovimo Zagreb

'U kampanji će me voditi strateška orijentacija prema gradu Zagrebu, vodit će me projektni pristup. U ovome gradu sa suradnicima i Gradskom skupštinom, za koju vjerujem da će nakon ovih izbora biti daleko kvalitetnija i više orijentirana javnom interesu, želja mi je da svi s nekoliko ključnih projekata za Zagreb promijenimo lice ovoga grada', riječi su kojima je svoju kandidaturu prošli petak predstavila Marina Pavković, iza koje stoji inicijativa Obnovimo Zagreb.

Pavković je relativno nepoznata široj javnosti, no neki su možda zapazili njene nastupe u medijima oko Zakona o obnovi. Pavković je naime po struci ekonomistica i doktorica arhitekture te stručnjakinja na području prostornog brendiranja i urbanog razvoja.

U jednoj od njenih kratkih biografija navodi se kako joj je područje rada prostorna ekonomika, razvojno programiranje i prostorno brendiranje gradova, područja i regija. Gost je predavač na katedrama za projektiranje i urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Nakon što je 1984. diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu radila je prvih nekoliko godina kao samostalna referentica za vanjsku trgovinu u OTP-u Zagreb. Od 1991. do 1995. godine bila je direktorica ART galerije DV-a Zagreb.

Od 1996. godine bila je poslovna savjetnica Coop grupe, a od 2006. do 2007. godine strateška brend menadžerica LUSH-a, Fresh Handmade Cosmetics. Radila je i kao viša menadžerica u zagrebačkom predstavništvu PricewaterhouseCoopersa.

  • +3
Marina Pavković Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Iako se sada kandidira za zagrebačku gradonačelnicu, Pavković je u karijeri već obavljala dužnost u gradskoj vlasti. Naime od 2013. bila je direktorica Zagrebačkog velesajma, a na toj je poziciji bila do 2015. Tada je predlagala i redizajn Velesajma, pisao je Večernji list.

'Problem Velesajma nastao je jer se nije slijedilo gospodarske trendove početkom 2000., kad su se europske sajamske kuće transformirale prostorno i sadržajno te nastavljale rad na manjim, primjerenijim polifunkcionalnim prostorima. Velik dio Velesajma tada je ostao neiskorišten, što bi se trebalo promijeniti njegovom revitalizacijom', kazala je tada Pavković.

U mandatu predsjednika Ive Josipovića bila je članicom njegova Vijeća za socijalnu pravdu. Godinu i pol nakon odlaska s Velesajma politički se angažirala u stranci Sandre Švaljek. U toj stranci nije se dugo zadržala, već je medijski prostor više dobila tek kada je ušla u stranku START Dalije Orešković. No nije se dugo zadržala jer ni sama stranka nije potrajala.

Predstavljanje kandidature Marine Pavković Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HINA/ Tomislav PAVLEK

Dok se Dalija Orešković odlučila pripojiti Pametnom Marijane Puljak, Pavković je odlučila samostalno izaći na lokalne izbore u svibnju. Oko sebe je okupila inicijativu Obnovimo Zagreb te je namjerava pretvoriti u stranku. Opisuje je kao volontersku zajednicu nestranačkih stručnjaka i znanstvenika, među kojima su, između ostalih, arhitekt i urbanist Jesenko Horvat, grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić, krajobrazni arhitekt Mario Jukić, književnica Silvija Šesto, novinar i publicist Ratko Bošković te fotografkinja i dokumentaristica Vladimira Spindler.