ubijanje civila

Arapska liga traži od Izraela da hitno zaustavi napade na Gazu

12.10.2023 u 06:31

Bionic
Reading

Države članice Arapske lige pozvale su u srijedu na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze. Na izvanrednom sastanku u Kairu u srijedu, ministri vanjskih poslova 22 zemlje također su upozorili na "katastrofalne" humanitarne i sigurnosne posljedice intenziviranja sukoba

Izrael je pokrenuo odmazdu protiv Hamasa, koji mnoge zemlje smatraju terorističkom organizacijom, nakon što su militanti te organizacije napali zemlju u subotu, ubivši 1200 ljudi. Dosad je ubijen i sličan broj Palestinaca.

U završnoj izjavi sastanka Arapske lige kaže se da je potrebno oživjeti mirovni proces i "početi ozbiljne pregovore između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), kao jedinog legitimnog predstavnika Palestinaca, i Izraela, kako bi se postigao pošten i sveobuhvatan mir".

Države članice također su osudile ubijanje i napade na civile na obje strane, prema zamjeniku šefa Arapske lige Hosamu Zakiju.

Humanitarna pomoć, hrana i gorivo moraju hitno biti pušteni u Gazu, rekao je.

Arapski svijet podijeljen je oko sukoba između islamističkog Hamasa i Izraela. Dok su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrain normalizirali odnose s Izraelom, zaljevske zemlje Katar, Kuvajt i Oman krive Izrael za eskalaciju.

Irak je također naglasio potporu palestinskom narodu.

Saudijska Arabija zatražila je hitan prekid nasilja, a istodobno upozorila protiv "lišavanja palestinskog naroda njegovih legitimnih prava".

Ta zemlja vodi trostrane pregovore s Izraelom i Sjedinjenim Državama o normalizaciji odnosa između Rijada i Tel Aviva.

Analitičari smatraju da je ovaj eskalirajući sukob zadao težak udarac tim razgovorima o normalizaciji.

Napad na pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Ali Jadallah / AFP / Profimedia