U RIJADU

Arapska liga sazvala izvanredni sastanak, razgovarat će o ratu u Gazi

11.11.2023 u 10:19

Bionic
Reading

Izvanredni summit koji je sazvala Arapska liga na zahtjev Palestinaca i Saudijske Arabije, na kojemu će se raspravljati o ratu u Gazi, trebao bi se održati u subotu u glavnom saudijskom gradu Rijadu

Sastanak će biti usredotočen na 'izraelsku agresiju na Gazu', stoji u priopćenju Arapske lige.

Aktualni rat započeo je kada je teroristička skupina Hamas ubila 1400 Izraelaca, uglavnom civila, u iznenadnom napadu 7. listopada. Također je uzela oko 240 Izraelaca za taoce.

Čelnici 22 zemlje na izvanrednom će se sastanku konzultirati, koordinirati i raspravljati o načinima suočavanja s kontinuiranom eskalacijom na okupiranim palestinskim teritorijima. Ovaj summit predstavlja 16. hitan sastanak arapskih čelnika.

Na sastanku će sudjelovati i iranski predsjednik Ebrahim Raisi koji je rekao da je stiglo vrijeme za djelovanje u vezi sa sukobom u Gazi. Ministri vanjskih poslova lige na pripremnom sastanku u četvrtak osudili su 'izraelsku okupaciju i njenu agresiju na Pojas Gaze' i zatražili da zemlja 'odgovara za svoje zločine protiv palestinskog naroda'.

  • +4
Izraelska vojska u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Arapski ministri vanjskih poslova također su pozvali na 'momentalan prekid izraelske agresije protiv Palestinaca...i na pružanje svih oblika podrške Palestini i njezinom narodu'.

Ministri vanjskih poslova već su pozvali na trenutno zaustavljanje izraelskih napada na Gazu na sastanku u Kairu nedugo nakon početka rata 7. listopada. Saudijska Arabija trenutno predsjeda skupinom.