najmanje 20 mrtvih

Apokaliptični šumski požar u Grčkoj spalio područje veće od New Yorka

29.08.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Šumski požar koji već 11 dana gori u sjeveroistočnoj Grčkoj i u čijem gašenju sudjeluju vatrogasci iz pet zemalja uništio je područje veličine New Yorka, priopćila je u utorak Služba praćenja klimatskih promjena programa Kopernik (C3S)

Uslijed jakih vjetrova i visokih temperatura, požar koji je izbio nedaleko od grada Alexandropolisa brzo se proširio područjem Evros i usmrtio prošli tjedan najmanje 20 ljudi.

Taj najsmrtonosniji požar u Europi ovog ljeta pretvorio je velika područja bujnog zelenila u spaljenu zemlju te uništio brojne kuće.

C3S je na X-u objavio da je požar uništio najmanje 808,7 četvornih kilometara zemljišta, više of grada New Yorka s površinom od 778,2 četvorna kilometra.

U gašenju požara sudjeluje više stotinu vatragasaca, uključujući i vatrogasce iz Srbije, Slovačke, Češke i Albanije.

Satelitski snimci otkrivaju goleme razmjere uništenja tog područja.

Panagiota Maragou, voditeljica odsjeka zaštite prirode iz grčke podružnice Svjetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund), je rekla da je u požaru stradalo najmanje 30 posto šuma u Nacionalnom parku Dadia-Lefkimi-Soufli.

Radi se o jednom od "najvažnijih područja u Grčkoj i Europi" po bioraznolikosti i staništu brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Premijer Kyriakos Mitsotakis je održao sastanak o mjerama prevencije požara, a zaštitari prirode već dugi niz godina optužuju Grčku da više troši na gašenje požara nego na prevenciju.

Glasnogovornik Europske komisije rekao je ranije u utorak da je Grčka suočena s "najvećim dosad zabilježenim požarom na području Europske unije", te istaknuo da 27 članica EU-a trenutačno mobilizira gotovo polovinu zajedničkih zračnih europskih snaga kako bi joj pomoglo.

  • +5
Požari u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS ALEXOUDIS

Grčka je drugi put ovog ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedio 11 vatrogasnih zrakoplova sustava rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Švedske i s Cipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Cipra, Češke, Francuske, Rumunjske, Slovačke i Srbije. 

Hrvatska je prošli tjedan poslala kanader Grčkoj. Hrvatska je sustavu rescEU stavila na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ovoj sezoni šumskih požara.

EU raspolaže flotom od 24 zrakoplova i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susjednim zemljama.

Europska unija radi na stvaranju autonomne zračne eskadrile koju sama financira, a čini je 12 zrakoplova koji će biti u potpunosti operativni do 2030.

Ljetni šumski požari nisu rijetkost u Grčkoj, ali znanstvenici smatraju da su zbog klimatskih promjena  ove godine još gori.

Najsmrtonosniji do sada je bio požar iz 2018. koji je nedaleko od Atene usmrtio 104 osobe.